ПАТЕНТНО ВЕДОМСТВО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Община Търговище

Патентно Ведомство
Патентно Ведомство
Патентно Ведомство

Община Търговище е третата сертифицирана българска община, в рамките на европейския проект за сътрудничество (ECP8) „Европейска мрежа за Автентичности“.

Тя е разположена в Североизточна България, в източната част на Дунавската равнина. Община Търговище е административен център на едноименната област.

Територията на общината е 688,7 кв. км., На север граничи с община Лозница, на североизток с Хитрино, на изток с общините Шумен, Велики Преслав и Върбица, на юг с Омуртаг, а на запад с общините Антоново и Попово. Селищната мрежа се състои от 52 населени места – административния център град Търговище и 51 села.

Търговищкият край е пресечна точка на цивилизации и културни влияния от праисторически времена до Средновековието. В района се е намирал късноантичният

и средновековен град Мисионис, който е имал ключова роля в търговията между България и Византия.

Наследник на хилядолетния град Мисионис е Ески Джумая – важен търговски център на Османската империя, където започва провеждането на прочутия Ескиджумайски панаир, известен на три континента – в цяла Европа, Азия и Африка.

От 1934 г. Ески Джумая се нарича Търговище – име, което съответства на зараждането и развитието на града като панаирен и търговски център през вековете. Днес Търговище е динамичен, проспериращ и модерен град.

Търговище предлага многобройни исторически и природни забележителности, както и неповторимата възможност за дегустиране на световнопризнатите вина на местни производители.

Мотото на Търговище е: Бях, съм, ще бъда!"“, което също е част от герба на града.

След подписан Меморандум за разбирателство между Патентно ведомство на Република България и Община Търговище, в сътрудничество с различни заинтересовани страни, през следващите две години ще се проведат поредица от дейности за повишаване на осведомеността, свързани с интелектуалната собственост.

Меморандум за разбирателство - Търговище

Община Търговище

icon phone icon mail icon Facebook Twitter YouTube LinkedIn
Е-Услуги
Контакт с нас 02/9701 321
services@bpo.bg