ПАТЕНТНО ВЕДОМСТВО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Съобщения

Иновациите в здравеопазването - основен двигател на европейските заявки за патент през 2020 г.

• Стабилно търсене на патентна защита в Европейското патентно ведомство /ЕПВ, EPO/ въпреки пандемията
• Данните показват ярък контраст между технологиите и страните на произход
• Изобретенията в здравеопазването нарастват, транспортният сектор с по-малко патенти
• Силен ръст от Китай и Южна Корея; европейските, японските и американските изобретатели с по-малко заявки
• Samsung, Huawei и LG оглавяват класацията на заявителите


Публикуваната на 16 март статистика на ЕПВ показва, че иновациите в здравеопазването стимулират патентната дейност през 2020 г.
Медицинските технологии са водещи в областта на изобретенията по отношение на обема, докато фармацевтичните продукти и биотехнологиите са най-бързо развиващите се области.
Въпреки пандемията, общият брой на европейските заявки за патент, подадени през 2020 г., е сравним с този за 2019 г., отчитайки спад от 0,7%.
EПВ е получило общо 180 250 заявки за патент през миналата година, което е малко под рекордното ниво, отчетено през 2019 г. (181 532).

Изобретенията в областта на природните науки нарастват, цифровите технологии остават силни, но намаляват в областта на транспорта
Сред водещите технически области, фармацевтичните продукти (+ 10,2%) и биотехнологиите (+ 6,3%) показват най-голям ръст на патентни заявки. Медицинските технологии (+ 2.6%) представят най-много изобретения през 2020 г., отнемайки първото място от цифровите комуникации, които бяха най-активната област през 2019 г.
Предишните шампиони - цифровата комуникация (технологии, позволяващи 5G мрежи) и компютърни технологии (вкл. изобретения, свързани с изкуствен интелект), продължават да показват силна патентна активност, класирайки се съответно на второ и трето място и нараствайки с 1,0% и 1,9% спрямо 2019 г. Междувременно иновациите в областта на транспорта показват най-голям спад (-5,5%), особено при авиацията и аерокосмическата индустрия (-24,7%) и в по-малка степен при автомобилната (-1,6%).

Китай и Южна Корея отчитат бърз растеж
По отношение на географския произход на изобретенията, петте най-големи заявители през 2020 г. са САЩ (44 293 заявки), следвани от Германия (25 954), Япония (21 841), Китай (13 432) и Франция (10 554), като се наблюдават значителни вариации в темповете на растеж:
Както през 2019 г., най-силните увеличения сред първите 10 страни идват от Китай (+ 9,9%) и Южна Корея (+ 9,2%), като китайските фирми са подали повече заявки в областта на биотехнологиите, електрическите машини / апарати / енергия (където са регистрирани много изобретения за технологии за чиста енергия) и цифрова комуникация. Корейските компании са особено активни в електрическите машини / апарати / енергетика, телекомуникации, полупроводници и компютърни технологии.
Обратно, заявителите от САЩ, които представляват една четвърт от всички заявления в EПВ, са подали с 4,1% по-малко заявки за патент през 2020 г., като значителен спад има в областите транспорт, електрически машини / апарати / енергия и органична фина химия. Заявките за патенти от японски компании и изобретатели са намалели с 1,1% спрямо предходната година, като най-голям спад се наблюдава при транспорта и оптиката.

По-малко заявки от Европа, но Финландия, Франция и Италия променят тенденцията
Компании и изобретатели от 38-те през 2020 г., което е спад с 1,3% поради по-малкото заявяване в области като измерване (което включва сензорни технологии; -10,4%,), органична фина химия (-3,6 %) и електрически машини / апарати / енергия (-2,8%). Независимо от това, кандидатите от страните членки на EПВ отбелязват значителен ръст при фармацевтичните продукти (+ 15%) и биотехнологиите (+ 4,5%).

На ниво държави обемът на подадените заявки също се различава значително: Докато заявленията от Германия, най-голям заявител от Европа, са спаднали с 3,0% през 2020 г., френските и италианските изобретатели са подали съответно с 3,1% и 2,9% повече заявления. Сред 10-те най-големи европейски заявители най-голям спад отбелязва Холандия (-8,2%), следвана от Великобритания (-6,8%). Заявките от Швеция и Дания достигат нивата от 2019 г., докато Финландия регистрира 11,1% ръст благодарение на силното увеличение на броя на изобретенията в цифровите технологии.

Пет европейски компании в класацията Топ 10
Класирането на най-добрите кандидати за 2020 г. също отразява устойчивия растеж на заявките за патент от Китай и Южна Корея. Samsung (3 276 заявки) оглавява таблицата, следван от Huawei (3 113), които водят в класирането и през предходната година, и LG е на трето място (2 909). Топ 10 включва пет компании от Европа (най-големият брой от 2014 г. насам), две от Южна Корея и една от Китай, Япония и САЩ.

Подготовка за предварителния изпит за EQE (септември 2020- март 2021)

Европейската патентна академия предлага на кандидатите за Европейския квалификационен изпит– EQE, онлайн подкрепа в три различни формата и времеви диапазон.

Курсът, който започва на 1 септември 2020 г., и обхваща всички аспекти на ЕПК, включва статии, викторини и сесии на живо с преподаватели. Предвиден е и форум, където кандидатите и преподавателите могат да се събират, за да обменят мнения.

Регистрацията ще бъде възможна до 24 януари 2021 г.

Европейската патентна академия предлага на кандидатите за EQE и безплатна онлайн помощ за повишаване на знанията чрез въпроси, които ще бъдат изпращани на електронната поща на потребителите.

Помощните средства са в три различни формата:

 • Въпроси за кафе-пауза:
 • Отговорете на въпроси „с размер на хапки“, за да запазите това, което знаете, свежо в ума си.Въпроси, на които можете да отговорите по време на почивката си за кафе, ще са лесни и ще изискват отговор да / не. Когато се регистрирате за тази услуга, на електронната поща ще ви се изпраща по един въпрос на всеки три дни, заедно с отговора на предходния.

 • Ежедневни въпроси:
 • За нещо по-предизвикателно можете да се запишете за Daily D въпроси. От 28 септември в продължение на 12 седмици ще получавате по един въпрос на ден и ще можете да публикувате отговора си във форум, модериран от преподаватели. Преподавателят ще показва верните отговори в края на всяка седмица.

 • Въпроси за изчисляване на срокове:
 • Голям брой правни въпроси в основните изпитни документи за EQE разглеждат крайните срокове по ЕПК. Този раздел съдържа упражнения, които ще ви помогнат да се упражните в изчисляване на срокове на различни етапи в процедурите по издаване, опозиция и обжалване.

  Повече информация относно обученията ще намерите на следните линкове:

  Онлайн обучителен курс за предварителен изпит за Европейски квалификационни изпити 2021/EQE Pre-examinationpaper 2021

  Европейската патентна академия организира онлайн курс за предварителен изпит за Европейски квалификационни изпити 2021/EQE Pre-examination paper 2021 - PD01-2020. Курсът ще продължи от 1 септември 2020 г. до 31 март 2021 г. Обширното шестмесечно обучение е предназначено за кандидати, които ще се явяват на предварителната изпитна сесия на Европейския квалификационен изпит (EQE) през 2021 г. Онлайн учебният материал съдържа задълбочени статии, казуси и тестове за проверка на знания. Участниците в курса ще имат достъп до опитни преподаватели от цяла Европа чрез дискусионен форум, за да получат отговори на въпроси, свързани с изпитите.

  За повече информация и регистрация:

  https://www.epo.org/learning/training/details.html?eventid=13883


  Дигиталните технологии заемат челно място в европейските патентни заявки

  Патентната статистика, публикувана днес, 12 март 2020 г., от Европейското патентно ведомство (ЕПВ), показва, че за първи път от повече от десетилетие цифровите технологии заемат водеща позиция в подадените заявки за патент. Според патентния индекс на EПВ за 2019, скокът в областта на дигиталната комуникация (+ 19,6%) и компютърните технологии (+ 10,2%) е причина за устойчивия растеж на заявките за патенти. През 2019 г. EПВ е получило общо над 181 000 заявки за патенти, с 4% повече от 2018 г., което е нов максимум в ръста на заявяване за всички времена.


  Нов Espacenet подобрява достъпа до най-голямата безплатна база данни с патентни документи в света

  На 19 ноември 2019 г. Европейското патентно ведомство (EПВ) пусна обновена версия на Espacenet, която е съществено преработен и подобрен вариант на съществуващия досега инструмент за търсене на патентна информация. Новите най-модерни функции и подобрена функционалност на новия Espacenet ще направят още по-лесно безплатното търсене на патенти и достъпа до над 110 милиона патентни документи от цял свят.
  „Патентната информация е невероятен ресурс за всички, които работят в областта на индустриалната собственост, и с новия Espacenet ние изпълняваме своя ангажимент да направим този ресурс по-достъпен“, каза президентът на EПВ Антонио Кампиньош.
  От стартирането на първата версия на Espacenet през 1998 г. основната му цел е да се даде достъп на потребителите на EПВ до най-актуалните патентни записи от всички части на света. Функцията Patent Translate осигурява висококачествени, незабавни преводи от английски, френски и немски език на 32 европейски и азиатски езика.
  Последната версия на Espacenet предлага няколко нови функции, които включват:
  - Динамична версия на търсенето за по-добри резултати
  - По-пълен, изчистен и бързо изготвян списък с резултати
  - Филтриране на резултатите
  - Подобрен преглед на правния статус, обхващащ цялата патентна фамилия
  - Чувствителен дизайн за търсене
  Новият инструмент за филтриране показва най-често срещаните класификации, заявители, изобретатели и позволява на потребителите да прецизират търсенето чрез функцията „Разширено търсене“. Тази функция е гъвкава и динамична и дава възможност за персонализирани, сложни търсения чрез комбиниране на широк спектър от библиографски данни, като същевременно графично визуализира логически връзки. Сега потребителите могат да превключват между режимите „Разширено търсене“ и „Умно търсене“ по всяко време, без да се губят резултатите от вече извършено търсене.
  За EПВ:
  Със своите приблизително 7 000 служители Европейското патентно ведомство е една от най-големите институции за обществени услуги в Европа. С централа в Мюнхен и офиси в Берлин, Брюксел, Хага и Виена, EПВ работи за подпомагане на сътрудничеството в Европа в областта на патентите. Чрез централизираната процедура на ЕПВ за издаване на патенти, изобретателите са в състояние да получат висококачествена патентна защита в 44 държави, обхващащи пазар от около 700 милиона души. ЕПВ наред с това е и водещият световен орган в областта на патентната информация и търсенето на патенти.


  Онлайн обучителен курс 2020/EQE Pre-examination paper 2020

  Европейската патентна академия организира онлайн курс, който стартира на 01.11.2019 г. и ще приключи на 31.03.2020 г. Курсът е предназначен за кандидати, които ще се явяват на предварителната изпитна сесия на EQE през 2020 г. Материалите за онлайн обучението включват общо 800 страници учебни материали, викторини и виртуални класни сесии. Опитни учители от Европейския патентен институт ще подпомагат кандидатите както в дискусионен форум, така и във виртуални класни сесии.
  Този смесен курс за електронно обучение се състои от въвеждащи видеоклипове, статии, въпроси, базирани на истински изпит, задълбочено разглеждане на казуси и много други.
  Присъединете се към онлайн курса за обучение и се възползвайте от предоставените ви материали! Краен срок за регистрация: 25.01.2020


  Европейското патентно ведомство и Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост с анализ за влиянието на правата върху обекти на интелектуалната собственост върху бизнеса

  Индустриите, които използват интензивно права върху обекти на интелектуална собственост (ПИС), като патенти, търговски марки, промишлени дизайни и авторски права, генерират 45% от БВП (6,6 трилиона евро) в Европейския съюз (ЕС) годишно и осигуряват 63 милиона работни места (29% от всички работни места).
  Други 21 милиона души са заети в сектори, които снабдяват тези индустрии със стоки и услуги.
  Това са част от констатациите на съвместен доклад, публикуван на 25.09.2019г. от Европейското патентно ведомство (ЕПВ) и Службата за интелектуална собственост на Европейския съюз (СЕСИС), който анализира значението на ПИС за икономиката на ЕС между 2014 и 2016 г.
  През разглеждания период заетостта в индустрии, притежаващи ПИС, нараства с 1,3 милиона работни места в сравнение с 2011-2013 г., докато общата заетост в ЕС леко намалява.
  Добавената стойност на служител в тези отрасли е по-висока, отколкото в останалата част от икономиката. Съответно индустриите, активно използващи собствени ПИС, плащат значително по-високи заплати - средно с 47% повече от другите сектори, като цифрата се увеличава до 72% за индустриите със собствен патент.
  Това е третият пореден доклад, който проследява приноса за икономическия растеж и заетостта в ЕС на индустриите, използващи над средното ниво права върху търговски марки, дизайни, патенти, авторско право, географски указания, права върху сортовете растения.


  Визия за устойчивост: Европейското патентно ведомство (ЕПВ) публикува Стратегически план 2023

  Планът на ЕПВ за следващите четири години предвижда постигане на високи резултати чрез постигането на пет стратегически цели:
  - Изграждане на ангажирана, съдействаща и основана на знанието организация
  - Опростяване и модернизиране на ИТ системите на ЕПВ
  - Предоставяне на висококачествени продукти и ефективно обслужване
  - Изграждане на европейска патентна система и мрежа с глобално въздействие
  - Осигуряване на дългосрочна устойчивост
  На 27 юни 2019 г. Европейското патентно ведомство представи своята амбициозна визия за развитието си като една от водещите служби по интелектуална собственост в света.
  Стратегически план 2023 е разработен след два кръга консултации с 38-те държави-членки на ЕПВ, потребителите на патентната система, широката общественост, националните служби за интелектуална собственост и служителите на ЕПВ, за да се гарантира, че приоритетите постигат баланс между нуждите на всички заинтересовани страни.
  "Това, което имаме сега, е пътна карта за постигане на по-устойчив патентен офис за Европа, по-добре подготвен за успех в условията на развиваща се индустриална собственост", заяви президентът на ЕПВ Антонио Кампиньош.
  Ангажираност на персонала, съвременна информационнотехнологична инфраструктура, качествени продукти и услуги и влиятелна европейска патентна мрежа са стратегическите цели, които ще помогнат на организацията да постигне своята крайна цел за устойчивост. Всяка цел включва няколко ключови инициативи, които ще бъдат изпълнени през следващите четири години, като някои проекти се очаква да надхвърлят продължителността на настоящия план.
  От създаването си преди около 40 години ЕПВ изгради репутацията си на Служба, предоставяща висококачествени продукти и услуги, признати в световен мащаб, стриктна процедура за издаване на патенти, задълбочени търсения по новост и предвидими резултати от проучването за патентоспособност, както и справедливост в производствата по обжалване на решения.
  Стратегическият план бе разработен на фона на нарастващо търсене на патентна защита в Европа. През 2018 г. в ЕПВ са подадени над 174 000 заявки за патенти, като се очаква тази цифра да нараства с 3-4% годишно. Съществуват ясни доказателства за нарастващото икономическо значение на защитата на интелектуалната собственост. В Европейския съюз отраслите, които интензивно използват права върху обекти на индустриалната собственост, като патенти, търговски марки и дизайни, формират около 38% от работните места, 42% от БВП и 90% от външната търговия. Неотдавнашно проучване, публикувано от ЕПВ и Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (СЕСИС), също показа, че малките и средни предприятия, които притежават европейски патенти или други права на интелектуална собственост, показват по-висок растеж.
  С близо 7 000 служители Европейското патентно ведомство (ЕПВ) е една от най-големите обществени институции в Европа. Със седалище в Мюнхен и офиси в Берлин, Брюксел, Хага и Виена, ЕПВ е създадено с цел засилване на сътрудничеството в областта на патентите в Европа. Чрез централизираната си процедура за издаване на патенти изобретателите могат да получат висококачествена патентна защита в 44 страни, които покриват пазар от около 700 милиона души. ЕПВ е също водещ световен орган в областта на патентната информация и патентните проучвания.


  Онлайн обучителен курс за предварителен изпит за Европейски квалификационни изпити 2020/EQE Pre-examination 2020

  Европейската патентна академия организира онлайн курс за предварителен изпит за Европейски квалификационни изпити 2020/EQE Pre-examination 2020, който стартира през септември 2019 г. Този смесен курс за електронно обучение е насочен към подготовката за предварителен изпит за EQE. Материалите за онлайн обучението включват общо 800 страници от учебни материали, както и викторини и виртуални класни сесии. Курсът е предназначен за кандидати, които се явяват на предварителната изпитна сесия на Европейския квалификационен изпит (EQE) през 2020 г. Опитни учители от Европейския патентен институт ще подкрепят кандидатите както в дискусионен форум, така и във виртуални класни сесии.
  Онлайн курсът за предварителен изпит на EQE е шестмесечен курс, който предлага смесен опит за електронно обучение, включително:
  • въвеждащи видеоклипове
  • задълбочени статии
  • задълбочени казуси
  Краен срок за регистрация: 25.01.2020


  Съвместно проучване на ЕПВ и СЕСИС доказва значението на правата на интелектуалната собственост за успешното развитие на малките и средни предприятия

  Европейското патентно ведомство /ЕПВ/ публикува ново проучване, което показва, че компаниите, които притежават патенти или други форми на права на интелектуална собственост, е по-вероятно да се разраснат и да имат значителен растеж в сравнение с тези, които не използват права върху обекти на интелектуалната собственост.
  Проучването е изготвено съвместно от ЕПВ и Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост /СЕСИС/и разглежда условията и предпоставките за растеж на бързоразвиващите се фирми – тези, които имат годишен ръст от поне 20 % за най-малко три последователни години. Обикновено такива фирми ползват иновации и се фокусират върху увеличаване на дейността си на международно равнище. Изследването освен това разглежда как и доколко се използват правата на интелектуалната собственост от страна на малките и средни предприятия с висок растеж и анализира как тези фирми оформят своите стратегии по отношение на правата на интелектуалната собственост преди да се развият технологично. Проучването показва, че степента на използване на правата на интелектуалната собственост може да бъде водещ показател за бъдещия успех на дадено малко или средно предприятие и тази информация може да се ползва от политици, потенциални инвеститори или бизнес партньори, които желаят да идентифицират бързо растящите фирми в ранния етап от тяхното развитие.


  Известни са финалистите за Европейските награди за изобретения 2019

  На 7 май 2019 г. Европейското патентно ведомство обяви имената на 15-те изобретатели, номинирани за престижната годишна награда Европейски награди за изобретeния'2019. Финалистите са избрани от независимо международно жури и са разпределени в 5 категории:
  - Индустрия,
  - Изследователска дейност,
  - Страни, които не са членки на Европейската патентна организация /ЕПО/,
  - Малки и средни предприятия,
  - Цялостен принос
  Освен това, както всяка година, и публиката ще има възможност да избере с онлайн гласуване измежду 15-те финалисти своя любим изобретател, който ще стане носител на „Популярна награда“.
  Кампанията, свързана с награждаването на европейските изобретатели, цели както да изтъкне забележителните учени, така и да покаже важността на изобретенията и на патентната система за икономиката на Европа и за благосъстоянието на нейните граждани. Всяка година церемонията по награждаването привлича огромно медийно внимание както в рамките на Европа, така и извън нея.
  Тази година финалистите са представители на 12 различни държави: Австрия, Великобритания, Германия, Израел, Испания, Италия, Норвегия, Полша, САЩ, Франция, Холандия и Япония.
  Номинираните изобретения представят напредъка на иновативната мисъл в различни области с обществено значение на индустрията и науката - екопакетиране, презареждащи се батерии, генетика, селскостопански технологии, видео кодиране, диагностика на рака, електронни микроскопи, напредничави системи в помощ на шофьорите и рециклиране на пластмаса.
  Петимата победители ще бъдат обявени на церемония, която ще се състои на 20 юни 2019 г. във Виена. Виена е град с традиции в областта на индустриалната собственост – Виенското изложение от 1873 г. слага началото на множество дискусии относно защитата на индустриалната собственост и днес е мястото, където се помещава Центърът за патентна информация на ЕПО.


  Повече европейски компании и изобретатели са подали заявки за европейски патенти в ЕПВ през 2018 г

  Годишният доклад на Европейското патентно ведомство /ЕПВ/ за 2018 г. показва нарастване в заявките за патенти от страна на всички главни индустриални региони, но европейските компании си остават лидери на собствения пазар, като 47% от всички заявки произхождат от 38-те страни членки на Европейската патентна организация /ЕПО/. Азиатските компании /вкл. Китай, Япония и Южна Корея/ също показват ръст - 22.6% (в сравнение с 2017: 22.1%). САЩ остават лидер като страна заявител, с 25% от всички подадени искания за регистрация на патенти пред ЕПВ, следвани от Германия, Япония, Франция и Китай. През 2018 г. ЕПВ е публикувало 127 625 сертификата за европейски патентни (с 21% повече от 2017).
  Текстът на съобщението, преведен на български език, повече информация и видеоматериали може да намерите на следните адреси:


  Европейски награди за изобретения 2019

  Всяка година церемонията по връчването на наградите на финалистите със специален принос в областта на иновациите привлича огромно медийно внимание.
  Церемонията тази година ще се състои на 20 юни 2019 г. във Виена.
  Наградата Европейски изобретател се състои от пет категории: индустрия, изследвания, изобретатели от страни, които не са членки на Европейската патентна организация, Малки и средни предприятия и награда за цялостен принос.
  Номинациите за тази година вече са приключени. Финалистите ще бъдат обявени през м. май. По традиция се обявяват трима финалисти във всяка категория. От тях се избира един победител.
  Независимото жури се състои от водещи експерти, доказали се в области като интелектуалната собственост, бизнеса, науката, политиката, медиите и изследванията. През тази година председател на журито ще бъде г-жа Улрике Рабмер-Колер.


  Онлайн курс за предварителния изпит за европейски патентни представители

  Все още можете да се запишете за онлайн курса в подготовка на предварителния изпит за европейски патентни представители –(EQE).
  Eвропейският изпит за квалификация (EQE) проверява знанията на кандидатите и способността им да бъдат патентни представители в съдебни заседания пред Европейското патентно ведомство. Курсът се предлага от Европейската патентна академия и съдържа 800 страници тренировъчен материал, викторини и сесии във виртуална класна стая по различни теми. Участниците ще могат да задават въпроси към европейски преподаватели посредством дискусионния форум и да си взаимодействат посредством виртуалните класни стаи.
  Краен срок за регистрация: 25 януари 2019 г.


  Първата европейска заявка за патент е публикувана преди 40 години

  На 20 декември 1978 г. Европейското патентно ведомство /EПВ/ публикува своята първа заявка за патент под номер ЕP 000 000 1, подадена от Европейската общност за атомна енергия /Евратом/ за изобретението „Термопомпа“. Самият патент е издаден на 7 януари 1981 г.
  ЕP 000 000 1 е първата от 112 заявки, публикувани на този ден. Сред останалите 111 могат да се видят „Комбинирана заключалка“ (EP 0 000 003), „Подемно устройство“ (EP 0 000 008) и „Метод за производство на аминоформалдехидни смоли“ (EP 0 000 096). Едни от първите заявители са от Люксембург, Швеция, Великобритания, Япония, САЩ и др.
  През изминалите 40 г. ЕПВ е публикувало над 3,4 млн. заявки и е издало над 1,7 милиона удостоверения за патент. От тези документи читателят добива представа за цялостния процес на развитие на технологиите през този период и за последните завоевания във всички сфери на техниката.


  Трима нови заместник-председатели на Европейското патентно ведомство

  На 11 октомври 2018 г. в Мюнхен се проведе 157-мата среща на Административния съвет на Европейската патентна организация, където от Патентното ведомство на Република България участие взеха председателя д-р Петко Николов и заместник-председателя д-р Офелия Киркорян-Цонкова.
  Делегати от 38-те страни-членки избраха заместник-председателите на Европейското патентно ведомство - г-н Стефан Роуан (Великобритания), г-н Кристоф Ернст (Германия) и г-жа Нели Симон (Австрия). Те ще встъпят в длъжност от 1 януари 2019 г. с 5-годишен мандат.

  Г-н Стефан Роуан ще оглави Главна дирекция „Процедура по издаване на патенти“, като наследява поста от г-н Алберто Касадо Сервиньо. В момента г-н Роуан е директор на дирекция „Патенти, търговски марки, дизайни и трибунали“ във ведомство за интелектуална собственост на Великобритания. На новия пост той ще отговаря за цялостния процес на издаване на патенти – търсения, експертиза, публикации, опозиция, всички въпроси, свързани с формални изисквания, както и предоставяне на помощ на вътрешни и външни потребители.

  Г-н Кристоф Ернст, който в момента е ръководител на дирекция в Министерството на правосъдието и защитата на потребителите на Германия, ще бъде новият заместник-председател на ЕПВ, който ще ръководи Главна дирекция „Правни и международни дейности“ на Европейското патентно ведомство, наследявайки своя сънародник Раймунд Луц. Задълженията му ще обхващат европейското и международно сътрудничество, патентното право, съдебните услуги, патентната информация и Европейската патентна академия.

  Г-жа Нели Симон е началник на Кабинета и изпълняващ длъжността директор на Академията на СЕСИС, а от 1 януари 2019 г. ще поеме ръководството на Главна дирекция „Корпоративни услуги“ на ЕПВ, оглавявана към момента от Желко Топич от Хърватия. Под ръководството на г-жа Симон ще бъдат въпросите, свързани с човешките ресурси, управлението на информацията, финансите, администрацията и обществените поръчки, както и услугите за поддръжка.

  Номинации „Европейски награди за изобретения 2019“

  Европейското патентно ведомство /ЕПВ/ вече започна да приема кандидатури за най-добро изобретение, което ще бъде отличено през следващата година.
  ЕПВ кани всички заинтересовани лица да изпращат своите номинации.


  Европейски награди за изобретeния 2018

  На 24 април 2018 г. Европейското патентно ведомство /ЕПВ/ обяви имената на 15-те изобретатели, номинирани за наградата Европейски изобретател ’2018. Това бележи началото на интензивна кампания, която цели да представи не само тези забележителни учени, но също така да осветли начина, по който изобретенията и патентната система допринасят за икономиката на Европа и за благосъстоянието на нейните граждани.
  Всяка година церемонията по награждаването привлича огромно медийно внимание както в рамките на Европа, така и извън нея, което от своя страна допринася за изграждането на престижа на ЕПВ и представя неговата позитивна роля в обществото, посредством значимата дейност, която упражнява.
  Церемонията ще се състои на 7 юни 2018 г. в Париж.


  ЕПА предлага дистанционен курс на обучение в областта на патентите

  Европейската патентна академия организира от 4 юни до 27 юли 2018 г. дистанционния обучителен курс OD39-2018 "Анализ на новост и иновативна стъпка при заявките за патенти" - "Assessing novelty and inventive step of patent applications".
  Кодът за онлайн регистрацията е: OD39bb2018.
  Регистрацията вече е отворена, като срокът за регистриране е до 15 май 2018 г.


  Учебно посещение в сграда на ЕПВ в Хага - присъединете се към нас!

  Използвайте възможността да участвате в еднодневното учебно посещение в Европейското патентно ведомство в Хага на 20 март 2018 г. – ще се запознаете с работата на ведомството от първа ръка!
  Срок за регистрация: 6 март 2018
  Taргет група: студенти от всички специалности от европейски университети и изследователски центрове, възпитатели, ръководители и други заинтересовани лица.
  За повече въпроси: academy@epo.org


  Вече са достъпни онлайн три записани уебинара на страницата на електронния образователен център на Европейската патентна академия

  Новите записи на уебинарите се предлагат безплатно и могат да бъдат гледани по всяко време:
  • Селекция изобретения - правилата на играта (техническа област: химия и науките за живота)
  • Изменения и не проучвани предмет-значение (техническа област: всички технически области, с акцент върху механичните и химическите сфери)
  • CII – осигуряването на информация е ключът, а не бариерата, за способността на патентоване (техническа област: всички ICT сфери, науките за живота, потребителските технологии)
  NB: Регистрацията за Експертизата е от значение 2018 вече е отворена


  Поглед на 360° върху управлението на ИС!

  Това е вашият шанс да се научите ефективно да дефинирате и изпълнявате концепции по интелектуална собственост (ИС) във вашата компания. Предлагаме ви 3 серии от сесии във виртуална класна стая по управление на ИС (IP – intellectual property) по следните теми:
  • Стратегия на ИС (регистрация)
  • Иновация, оценка и защита (юни 2018)
  • ИС - извличане на стойност и комерсиализация (октомври 2018)
  Първата сесия по IP стратегия започва на 1 март 2018 г. Състои се от 5 едночасови онлайн сесии, които покриват основни мениджърски принципи и как да ти прилагаме в стратегическото управление на активите на ИС.
  Tемите включват:
  • IP стратегия в основата на бизнес стратегия (част I и II)
  • създаване на IP стратегии за генериране на стойност
  • IP стратегии за извличане на стойност
  • Иновации по отношение на околната среда и факторите, оказващи влияние
  Краен срок за регистрация: 26 февруари 2018


  Онлайн курс за предварителния изпит за европейски патентни представители

  Все още можете да се запишете за онлайн курса в подготовка на предварителния изпит за европейски патентни представители –(EQE).
  Eвропейският изпит за квалификация (EQE) проверява знанията на кандидатите и способността им да бъдат патентни представители в съдебни заседания пред Европейското патентно ведомство. Курсът се предлага от Европейската патентна академия и съдържа 800 страници тренировъчен материал, викторини и сесии във виртуална класна стая по различни теми. Участниците ще могат да задават въпроси към европейски преподаватели посредством дискусионния форум и да си взаимодействат посредством виртуалните класни стаи.
  Краен срок за регистрация: 26 януари 2018 г.


  Европейското патентно ведомство (EPO) предлага през 2018 г. стажове за патентни специалисти

  Практически стаж – работа с патентните оценители на ведомството.
  Период: от 15 до 31 октомври 2018
  Европейско патентно ведомство, гр. Мюнхен, Германия
  Стажът ще бъде в дирекцията на ведомството, отговорна за целия процес по обследване, разглеждане на патенти и патентна опозиция. Ще имате възможността да работите по истински казуси от настоящата практика на ведомството и да правите предварителни проучвания. Всеки стажант ще бъде ръководен от един или двама патентни оценители, които ще предоставят информация стъпка по стъпка за цялостния процес по предоставяне на патенти.
  Стажът е безплатен, но разходите за хотел, път и храна са за сметка на участниците.
  Срок за подаване на заявки за участие: 31 януари 2018 г.


  Конференция „Проучванията са от значение“ - 2018

  Защо да изберете „Проучванията са от значение“ - на 23 - 25 април в Хага в ежегодното събитие на Европейското патентно ведомство, специално проектирано за професионалисти в сферата на проучването на патенти!
  „Проучванията са от значение“ е уникално двудневно събитие, което предлага на търсачите на патенти ненадминат поглед зад кулисите на ЕПВ. Участниците ще могат да присъстват на лекции и упражнения за техники и стратегии на търсене, използвани от експертите на ЕПВ.
  Краен срок за регистрация: 16 март 2018


  Европейското патентно ведомство (EPO) предлага през 2018 г. стажове за патентни специалисти

  Практически стаж – работа с патентните експерти на ведомството
  Период: от 15 до 31 октомври 2018
  Европейско патентно ведомство, гр. Мюнхен, ГерманияСтажът ще бъде в дирекцията на ведомството, отговорна за целия процес по обследване, разглеждане на патенти и патентна опозиция. Ще имате възможността да работите по истински казуси от настоящата практика на ведомството и да правите предварителни проучвания. Всеки стажант ще бъде ръководен от един или двама патентни експерти, които ще предоставят информация стъпка по стъпка за цялостния процес по предоставяне на патенти. Стажът е безплатен, но разходите за хотел, път и храна са за сметка на участниците.
  Срок за подаване на заявки за участие : 31 януари 2018 г.


  Учебно посещение в EПВ - Мюнхен на 22 февруари 2018 г

  Целта на учебното посещение в Европейското патентно ведомство (European Patent Office - EPO) е да повиши информираността по отношение на Европейската патентна система сред студенти в европейски университети от различни специалности и други заинтересовани лица. Учебното посещение предоставя практически опит във връзка с дейността на ЕПВ, работата на експертите от ведомството, патентните експерти и адвокати.


  Европейското патентно ведомство (EPO) и Службата за разнообразието на растителните видове на общността (CPVO) със съвместна конференция през ноември

  „Подкрепа за иновациите в растителния сектор“ е мотото на конференцията, която ще се проведе в Брюксел на 29 ноември 2017 г.
  Във връзка с нота на Европейската комисия от 3 ноември 2016 г. относно някои текстове на Директива 98/44/ЕС, в която, наред с другото, се изразява виждането по въпроса за патентоването на продукти – растения и животни, - създадени чрез съществени биологични процеси (essential biological processes), в която ЕК заключава, че с приемането на Директивата, идеята на законодателството на ЕС е да изключи тези продукти от патентната система, на 29 юни 2017 г. Административният съвет на Европейското патентно ведомство излезе с решение да измени Правила 27 и 28 на Европейската патентна конвенция.
  На 29 ноември т.г. решението и следните теми: критерии за издаване на патент, последни развития в Системата за растително многообразие, ползите от защита чрез патент, прозрачност и достъп до информация и изобретения, ще бъдат представени от законотворци и експерти от ЕК, EPO, SPVO, асоциации и частния сектор.
  На 4 октомври 2017 г. членовете на Административния съвет на СPVO избраха за председател на Съвета с 3-годишен мандат г-жа Бистра Павловска от България.


  Г-н Антонио Кампиньош бе избран за президент на Европейското патентно ведомство

  На 11 октомври 2017 г. Административният съвет на Европейската патентна организация (the European Patent Organisation) избра Антонио Кампиньош да наследи Беноа Батистели начело на Европейското патентно ведомство (the European Patent Office – EPO)). Пет-годишният мандат на новия президент започва на 1 юли 2018 г.
  Г-н Кампиньош е португалец и понастоящем изпълнителен директор на Ведомството по интелектуална собственост към ЕС (EUIPO). Преди това е бил президент на Института по индустриална собственост на Португалия. В това си качество е представлявал Португалия на Административния съвет на Европейската патентна организация в продължение на няколко години.


  Учебни посещения в Европейското патентно ведомство - ЕПВ

  Четири на брой са планираните учебни посещения в офиси на ЕПВ през 2018 г., насочени към европейски студенти от всякакви специалности, както и към други заинтересовани лица. Инициативата цели да повиши осведомеността на гражданите и учащите относно европейската патентна система.
  Посещенията – три в Мюнхен и едно в Хага - ще предоставят възможността да се придобие практически опит за дейността на ЕПО, работата на експертите от ведомството, патентните експерти и адвокати.


  На 6 и 7 декември 2017 г. в Прага EПВ организира Ден на потребителите на онлайн услуги

  Европейското патентно ведомство (the European Patent Office) кани всички заинтересовани лица на втория поред Ден на потребителите на онлайн услуги, който ще се проведе в Прага на 6 и 7 декември т.г. Събитието продължава ден и половина и е насочено основно към патентните адвокати и персонала, работещ с документи по интелектуална собственост. Ще бъдат представени презентации по темата, като ще има и практически занятия относно работата с електронни документи.
  Една от основните теми разглежда новия подход при подаване на документи в DOCX формат и ще бъде представена в зала, след което доразвита в последваща работна сесия.
  Допълнителни пленарни сесии ще има на тема Industry 4.0 и нейното влияние върху патентната система, за достъпа на ЕПВ до документи в Азия, както и относно инициативата на ведомството да опрости процедурата по Опозиция.
  По време на Деня на потребителя ще има много възможности за обсъждане на актуални теми и бъдещи инициативи с експертите на ЕПВ.
  Регистрации за участие могат да се правят до 10 ноември 2017 г. вкл.


  Новини от Европейската патентна академия

  Европейската патентна академия към Европейското патентно ведомство /ЕПВ/ съобщава за предстоящи през есента събития и обучения. Целта на обученията е да предоставят възможност на участниците в иновационния процес да повишат квалификацията си и да укрепят европейската система за закрила на правата върху индустриалната собственост. Целеви групи са изобретатели и научноизследователски организации, заявители, представители по индустриална собственост пред ЕПВ и други.
  Повече за обученията можете да научите на сайта на Европейската патентна академия, както и от следните публикации:
  "Guidelines2day" – поредица семинари за подаване на европейска патентна заявка и последващо поддържане на патента - в Стокхолм на 25 октомври, Истанбул на 7 ноември, Брюксел на 28 ноември 2017, Лондон на 13 декември.


  КОНФЕРЕНЦИЯ: АПЕЛАТИВНИ КОМИСИИ И КЛЮЧОВИ РЕШЕНИЯ 2017

  Европейската патентна академия напомня за предстоящата на 22-23 ноември 2017г. в Мюнхен, Германия, конференция Апелативни комисии и ключови решения 2017, която предоставя уникален поглед към случаи от правната практика на Европейската патентна организация.


  ПЪРВИ ДОКЛАД НА ТЕМА КАЧЕСТВО ОТ ЕВРОПЕЙСКОТО ПАТЕНТНО ВЕДОМСТВО

  Европейското патентно ведомство публикува първия доклад за начина, по който прилага политиката си по качеството при всички свои продукти и услуги.


  ПОКАНА ЗА СТУДЕНТИ – УЧЕБНО ПОСЕЩЕНИЕ В ЕВРОПЕЙСКО ПАТЕНТНО ВЕДОМСТВО - МЮНХЕН

  Студенти от всички области в европейските университети и други заинтересовани лица.са поканени на учебно посещение на 12.10.2017 г. в Мюнхен, Германия. Темата на обучението е „Фокус върху Европейското патентно право и биотехнологии“. Целта на това посещение е да повиши осведомеността за европейската патентна система сред студентите, да предостави практическия опит на Европейското патентно ведомство и да даде представа за работата на експертите на , патентните експерти и адвокатите.


  СТАРТИРА ОНЛАЙН ОБУЧЕНИЕ ЗА ИЗПИТ EQE Pre-examination 2018

  Европейската патентна академия съобщи, че стартира смесено он лайн обучение в помощ на кандидати за явяване на предварителния изпит за европейски патентен прадставител - EQE Pre-examination 2018. Обучението е разработка на Европейската патентна академия и epi.


  ЗАПОЧНА РЕГИСТРАЦИЯТА ЗА КОНФЕРЕНЦИЯТА ПО ПАТЕНТНА ИНФОРМАЦИЯ В СОФИЯ

  Европейското патентно ведомство отвори достъпа до онлайн регистрационната форма за участие в Конференцията по патентна информация, която ще се проведе в периода 7 - 9 ноември 2017г. в София със съорганизатор Патентното ведомство.


  Конференция "От изследователските резултати до пазарите"

  Европейското патентно ведомство напомня, че крайният срок за регистрация в конференцията "От изследователските резултати до пазарите", която ще се проведе в Люксембург на 28 и 29 юни 2017г., е 13 юни.


  ЕПА предлага виртуално обучение за превръщане на технологиите в пазарни продукти

  Европейската патентна академия информира, че през май ще се порведе виртуална класна стая с пет урока он лайн по въпросите на комерсиализация на технологиите. Целеви групи на обучението са фирми, бизнес консултанти, центрове за трансфер ан технологии. Крайният срок на регистрация е 28 април 2017г. Предвижда се такса за участие 100 евро, включваща всичките пет сесии.


  ЕПА предлага виртуално обучение по мениджмънт на ИС

  Европейската патентна академия информира, че през април ще се порведе виртуална класна стая с пет урока он лайн по въпросите на мениджмънта на ИС. Целеви групи на обучението са МСП и центровете за технологично лицензиране. Крайният срок на регистрация е 27 март 2017г. Предвижда се такса за участие 100 евро, включваща всичките пет сесии.
  Лектор ще бъде Dr. Robert Harrison, който е европейски, немски и френски представител по ИС и е работил в IBM Germany и W.L.Gore & Associates.


  ЕПО и epi проучват потребностите от обучение на патентните професионалисти

  Европейската патентна организация /ЕПО/ и Институтът на професионалните представители пред ЕПО - epi публикуваха анкета за проучване потребностите от обучение на европейските патентни предсатвители. Анкетата е анонимна.


  ЕПВ организира Ден на ползвателите на услугите 2017

  Европейското патентно ведомство/ЕПВ/ организира първия за 2017г. Ден на ползвателите на предоставяните от ведомството он лайн услуги, който ще се проведе в Мюнхен на 5-6 април 2017г.
  Срокът за регистарция е 17 март 2017г.


  ЕПО ще представи резултатите от работата си през 2016 г

  На 7 март 2017г. президнетът на Европейското патентно ведомство г-н Беноа Батистели ще представи резултатите от работата на Европейската патентна организация /ЕПО/ през 2016г. Пресконференцията ще се проведе в Международния пресцентър в Брюксел с начало 10.00ч централно европейско време.


  Новини от Европейската патентна академия

  Европейската патентна академия към Европейското патентно ведомство /ЕПВ/ съобщава за предстоящи през годината събития и обучения. Те имат за цел да предоставят възможност на различните страни в иновационния процес да повишат квалификацията си и да укрепят европейската система за закрила на правата върху ИС. Целеви групи са изобретатели и научноизследователски организации, заявители, представители по ИС пред ЕПВ и други.
  Повече за обученията можете да научите на сайта на Европейската патентна академия, както и на:


  Стажантски програми в ЕПВ през 2017

  Европейската патентна академия публикува информация за стажантски програми за патентни професионалисти през 2017г - Praktika Intern 2017.

  icon phone icon mail icon Facebook Twitter YouTube LinkedIn
  Е-Услуги
  Контакт с нас 02/9701 321
  services@bpo.bg