ПАТЕНТНО ВЕДОМСТВО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Президентът на Европейското патентно ведомство на официална визита в България по покана на председателя на Патентно ведомство на Република България

Патентно Ведомство

(На снимката от дясно наляво: Председателят на Патентно ведомство проф. д-р Владя Борисова, министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов, президентът на Европейското Патентно ведомство Антонио Кампиньош и генералният директор на Академията за сътрудничество и патенти Телмо Вилела)

В периода на двудневното 17-18.11.2022 г. си официално посещение в България, президентът на Европейското патентно ведомство г-н Антонио Кампиньош, който беше в София по покана на председателя на Патентно ведомство проф. д-р Владя Борисова, участва в среща с министъра на икономиката и индустрията г-н Никола Стоянов и в церемонията по вписване на изявени български учени, изобретатели и автори в „Златната книга“ на Патентно ведомство на Република България.

По време на срещата с министъра на икономиката и индустрия се обсъдиха въпроси от стратегическо значение за развитието на индустриалната собственост и нейното значение, като мост между науката, образованието, технологиите и иновациите. За подпомагане на технологичния трансфер на национално ниво, страните се обединиха за създаването на хъб за интелектуална собственост и технологичен трансфер на междуинституционално ниво, който ще функционира съвместно с Европейското патентно ведомство.

Институтът за право, икономика и интелектуална собственост на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще бъде централен офис на хъба. В него ще се извършва обучение, повишаване на информираността и разпространение на технологичния трансфер сред академичната общност. Целта е да се генерира растеж на регионално, европейско и международно ниво чрез трансфера на технологии и знания от научните среди към бизнеса. Също така, ще се създаде експертен капацитет в иновативната екосистема по въпросите на технологичния трансфер и комерсиализацията на научните резултати и обекти на интелектуална собственост.

„Насърчаване развитието на иновации и компании основани на знание са сред основните приоритети за екипа на министерството“, подчерта министър Стоянов. По думите му е много ценна обмяната на опит между България и европейската институция за открояване на най-добрите мерки в Европа. „Радвам се, че със съвместни усилия възстановихме доброто партньорство между Европейското патентно ведомство и Патентно ведомство на Република България и се надявам, че заедно ще реализираме много общи проекти“, каза още министър Стоянов.

През месец август тази година е възстановено сътрудничеството между двете институции - Европейското Патентно ведомство и Патентното ведомство на Република България, стана ясно по време на срещата. Г-н Антонио Кампиньош отправи специални поздравления към екипа на българското Патентно ведомство, като една от най-активните институции на европейско ниво.

Председателят на Европейското патентно ведомство, г-н Кампиньош участва и на 41-та церемония по вписване в „Златната книга“ на Патентно ведомство на България. Събитието се проведе в Гербовата зала на Президентството на Република България. По време на церемонията бяха вписани проф. д-р Костадин Костадинов, професор по роботика и мехатроника в института по механика към Българската академия на науките и проф. дн инж. Павлинка Долашка, ръководител на научен колектив в Института по органична химия с Център по фитохимия-БАН и на направление „Води“ към Центъра по компетентност „Clean&Cercle“. По време на събитието бе връчена и награда за общо принос в областта на индустриалната собственост на г-н Томс Дерсаркисян, с 50-годишен принос в областта на индустриалната собственост.

Вписването на „Златната книга“ е учредено през 1981 г. по повод честването на 1300-годишнината от създаването на българската държава. Тя се отваря веднъж в годината, за да бъдат добавени нови имена или колективи, постигнали постижения. Съгласно статута на „Златната книга“, предложенията за вписване се правят от университети, стопански, научни и обществени организации и се селектират от специална комисия. Досега в „Златната книга“ са вписани над 130 видни български учени и изобретатели, допринесли за иновативното развитие на икономиката и международната слава на България.

icon phone icon mail icon Facebook Twitter YouTube LinkedIn
Е-Услуги
Контакт с нас 02/9701 321
services@bpo.bg