ПАТЕНТНО ВЕДОМСТВО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Президентът Румен Радев и Патентно ведомство вписаха заслужили изобретатели в „Златната книга“

Патентно Ведомство

Тържествената церемония се проведе в Президентството, а почетен гост бе председателят на Европейското патентно ведомство

18 ноември 2022 г., София41-вата церемония по вписване в „Златната книга“ на Патентно ведомство на Република България отличи най-изявените български изобретатели и откриватели. Днес, в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, президентът Румен Радев връчи почетни грамоти за вписване на проф. дн инж. Павлинка Долашка и проф. д-р Костадин Костадинов. На церемонията присъстваха проф. д-р Владя Борисова – председател на Патентно ведомство, и председателят на Европейско патентно ведомство Антонио Кампиньош.

„Златната книга“ се отваря веднъж в годината, за да бъдат попълнени имената на най-изявените български изобретатели, като израз на признание към високите им научни и творчески постижения. В приветственото си слово президентът Румен Радев изтъкна важността от спазването на тази писмена традиция, опазваща в годините напред паметта за българските постижения, и благодари на Патентното ведомство и журито за положените усилия за развитието на науката у нас.

„Преди година заедно с Патентно ведомство възстановихме една традиция с ритуал за почит към личността на всеки от учените и изобретателите, които имат значим принос към науката и обществото. Скъпи иноватори, благодаря Ви за неуморния труд и всеотдайност към вашите професионални области и нуждите на съвременното общество“, каза президентът Радев по време на церемонията.

Приветствие отправи и председателят на Патентно ведомство проф. д-р Владя Борисова и отбеляза, че от създаването на „Златната книга“ досега се пазят имената на автори на 17 български открития от световно значение, както и на 130 български изобретатели с най-значимо участие в историята на българското техническо творчество. Проф. Борисова сподели, че България е активен участник в надграждането на европейската патентна система и заяви основната цел на Патентното ведомство на Република България – да работи активно за осигуряването на сигурна среда за защитата и популяризирането на откритията и иновативните решения у нас.

Антонио Кампиньош, председател на Европейско патентно ведомство, каза:

„Индустриите, в които се използват интензивно правата върху индустриалната собственост, генерират около 53 на сто от БВП на България – значително над средния за Европа, който е 47%. Въздушната възглавница, дигиталният ръчен часовник и първата копирна машина са само част от ярките български идеи, превърнати в реалност. Силата на едно новаторско произведение се крие в признанието и възможностите, които може да предложи. Именно заради това е важно да създадем една подкрепяща среда, която да позволи на изобретателите да продължат своя път.“

На церемонията президентът Радев връчи почетна грамота за вписване в „Златната книга“ на проф. дн инж. Павлинка Долашка, ръководител на научен колектив в Института по органична химия с Център по фитохимия – БАН и на направление „Води“ към Центъра по компетентност „Clean&Cercle“. Проф. Долашка е автор и съавтор на 13 обекта на индустриална собственост в областта на химията и фармацията, 12 от които са внедрени в козметични и лекарствени продукти, разпространявани у нас и на международния пазар. Разработените иновативни технологии за получаване на биологично активни вещества от растителни и животински източници, предимно от морски и градински охлюви, са предназначени за третиране на бактериални инфекциозни заболявания, за регенериране и възстановяне на тъкани, както и за предпазване от инфекциозни заболявания. Патентованите активни компоненти от слузта на охлювите са включени в редица хранителни добавки и козметични продукти, разработени в периода 2014-2022 г. от български фирми.

Почетна грамота за вписване получи и проф. д-р Костадин Костадинов, професор по роботика и мехатроника в Института по механика към БАН, учредител на Фондация „ГИС-ТрансферЦентър“ и член на Управителния съвет на Югоизточно Европейски международен институт за устойчиви технологии от учредяването му през 2017 г. до 2021 г. Проф. д-р Костадинов е автор и съавтор на 20 патента в областта на роботиката и мехатрониката, като 11 от тях са внедрени в различни отрасли на промишлеността, науката и медицината. Сред патентите му са робот за инвитро оплождане „Микрона 01“, робот Hydro-Mina, адаптивно устройство за роботизиран монтаж, внедрен в робота за монтаж на хидравлични помпи на Завод „Берое“, въртяща дигитална маса, внедрена в Национален център по стандартизация и метрология, въртяща дигитална маса, внедрена в Национален център по стандартизация и метрология и други.

Награда за общ принос в областта на индустриалната собственост получи г-н Томс Дерсаркисян. Г-н Дерсаркисян е автор и съавтор на 14 авторски свидетелства, 3 патента за изобретения и 10 полезни модела в областта на автоматизацията и машиностроенето в минната промишленост. Разработил е и внедрил машини и съоръжения, работещи в Германия, Северна Македония, Харков – Украйна и България, и патентованите му иновативни технологии и машини са с доказан икономически ефект. По негова технология се добива за първи път индустриално злато при съпътстващ добив на пясък, а публикацията му за Десорбация с помощта на модифицирани електрически заряди в течна среда е една от най-добрите в света.

В знак на уважение и благодарност, Патентно ведомство на Република България подари на президента Радев реплика на „Златната книга“ с изписан автентичния текст на страниците от оригинала. След официалната част президентът разговаря с българските учени, представителите на Патентното ведомство и журито, отличило поредните видни български учени и изобретатели в „Златната книга“.

icon phone icon mail icon Facebook Twitter YouTube LinkedIn
Е-Услуги
Контакт с нас 02/9701 321
services@bpo.bg