ПАТЕНТНО ВЕДОМСТВО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

75 години от създаването на ИНРА, чийто правоприемник е Патентно ведомство

Патентно Ведомство

На 4 юни т.г. се навършват 75 години, откакто с Указ № 907/04.06.1948 г. към Правителствения комитет по стопански и финансови въпроси при Министерския съвет се създава Института за рационализация – ИНРА, чийто правоприемник от 1993 г. е днешното Патентно ведомство на Република България.

Патентно ведомство като институция е наследник на първите български служби за закрила на индустриалната собственост, чието начало е положено с Височайши указ № 251 от 28.11.1892 г., подписан от княз Фердинанд, с който се утвърждава и първия Закон за търговските и индустриалните марки. През 2023 г. отбелязваме и 130 години от началото на правната закрила на индустриалната собственост в България.

Днес с гордост можем да заявим, че страната ни има изградена модерна система за закрила на обектите на индустриалната собственост, хармонизирана с европейските практики, която предоставя възможност за защита на изобретенията, марките, географските означения, промишлените дизайни, полезните модели, сортовете растения, породите животни и топологиите на интегралните схеми.

Сърдечно поздравяваме българските изобретатели и селекционери, патентните представители и всички други радетели на индустриалната собственост.

icon phone icon mail icon Facebook Twitter YouTube LinkedIn
Е-Услуги
Контакт с нас 02/9701 321
services@bpo.bg