ПАТЕНТНО ВЕДОМСТВО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

СЛАДКИ, НО СМЪРТОНОСНИ: ПРАВООХРАНИТЕЛНИТЕ ОРГАНИ КОНФИСКУВАХА ФАЛШИВИ ИГРАЧКИ НА СТОЙНОСТ НАД 16 МИЛИОНА ЕВРО

Полицията и митническите власти по целия свят предупреждават обществеността да бъде нащрек при избора на детски играчки, след като през последния празничен период са иззели фалшиви играчки на стойност над 16 млн. евро.

Близо 5 млн. фалшиви играчки са конфискувани в резултат на операцията LUDUS, организирана от Европол с подкрепата на OLAF и Службата на ЕС за интелектуална собственост /СЕСИС, EUIPO/.

От 19 октомври 2020 г. до края на януари 2021 г. са извършени над 4 700 проверки в 24 държави с цел разкриване на незаконен превоз и съхранение на фалшиви играчки. До момента са арестувани 11 измамници, като в редица страни продължават разследванията с цел премахване на престъпни мрежи, излагащи на риск безопасността на децата. Това е първата операция, организирана досега в такъв мащаб срещу продажбата на фалшиви играчки.

РЕЗУЛТАТИ ОТ ОПЕРАТИВНАТА ФАЗА

Иззети са близо 5 милиона играчки на обща стойност над 16 млн. евро;

Извършени са 4 768 проверки;

Направени са 44 127 проби, тествани в лаборатории;

Образувани са 125 съдебни производства;

До момента са арестувани 11 лица.

УЧАСТВАЩИ СТРАНИ

Австрия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Дания, Франция, Гърция, Унгария, Исландия, Ирландия, Италия, Латвия, Люксембург, Холандия, Норвегия, Португалия, Румъния, Словашка република, Словения, Испания, Обединеното кралство, САЩ .

ФАЛШИВИ ИГРАЧКИ, ИЗЛАГАЩИ НА РИСК БЕЗОПАСНОСТТА НА ДЕЦАТА

Колички с играчки, настолни игри и кукли от популярни детски телевизионни предавания са сред най-иззетите предмети.

Конфискуваните модели са почти точни копия на оригинални продукти и са изключително трудни за разграничаване. В почти всички случаи освен това иззетите играчки представляват сериозен риск за здравето на децата, тъй като не са били подложени на строги тестове за безопасност съгласно изискванията на закона и не са имали предупреждения или съвети върху опаковката.

Разследването посочва 2800 кукли, иззети в Италия, 8 000 коли - играчки, иззети в Белгия, които представляват опасност от задавяне, повече от 5 000 пластмасови играчки, иззети в Испания, които съдържат токсичен химикал, който може да навреди на здравето на децата и няколко други електронни устройства, конфискувани в различни страни, които надвишават законовите граници за децибели на играчки, които могат трайно да увредят слуха на детето. Общо 1 175 играчки, предназначени за кърмачета, също са конфискувани в Румъния, след като не съдържали съществена информация върху опаковката с цел предотвратяване нараняване на дете като етикет за възраст, инструкции за употреба и списък на материалите, които съдържат.

icon phone icon mail icon Facebook Twitter YouTube LinkedIn
Е-Услуги
Контакт с нас 02/9701 321
services@bpo.bg