ПАТЕНТНО ВЕДОМСТВО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Практически семинар, посветен на географските означения


Патентното ведомство и Световната организация за интелектуална собственост /СОИС/ проведоха на 24 и 25 ноември 2016 г. във  „Витоша парк-хотел“ регионален семинар на тема " Закрила на географските означения (ГО): Лисабонската система и други правни средства за закрила“. Семинарът бе открит от заместник-председателя на ведомството, д-р Офелия Киркорян - Цонкова, която изказа благодарност на СОИС за предоставената финансова, методическа и техническа подкрепа и към всички лектори, които приеха да споделят с аудиторията своя изключително ценен професионален опит.
Във фокуса на семинара бяха закрилата на географските означения, предимствата от използването им и управлението на правата, разпределени по теми като: Лисабонската система за международна закрила на наименованията за произход и географските означения, в това число и новият Женевски акт, подходът на Европейския съюз при закрилата на географските означения и прилагането на права, алтернативни системи за закрила, водещи практики при използването и управлението на географските означения. 
Лектори бяха Флоранс Рожал, старши юрист, Лисабонски  регистър, Сектор „Географски означения, марки и дизайни”, СОИС; Натали Натон, Генерална дирекция „Земеделие и  развитие на селските райони”, Европейска комисия; Мигел Анхел Медина, правна кантора ELZABURU, Мадрид; д-р Елизабет Бархам, Катедра по аграрна икономика и агробизнес, Център за академични пространствени технологии, Арканзаски университет, САЩ; Иванка Статкова, Главен експерт, дирекция „Пазарни мерки и организации производители“, Министерството на земеделието и храните на Република България; Николина Узунова, Изпълнителен директор, Българска национална асоциация Етерични масла, парфюмерия и козметика, Пловдив; Лео Бертоци, Генерален директор, Асоциация на италианските географски означения (AICIG), Рим и Силвия Трпковска, Старши програмен служител, Секция ”Централна Европа и Балтийските държави и Средиземноморските страни”, Отдел за страни в преход и развити страни (TDC), СОИС.
Своят опит в закрилата на географските означения представиха колеги от ведомствата по интелектуална собственост на Босна и Херцеговина, Грузия, Молдова, Сърбия и Черна гора.
В семинара взеха участие представители на производителите на стоки със специфични качества и географски произход, представители на академичните среди, както и представители по индустриална собственост с активна дейност в областта на защитата на марките и географските означения. Участниците изразиха благодарност за полезната информация и умелото й систематично поднасяне, което ще ги подпомогне в подобряването на извършваната от тях дейност.

Презентациите от семинара могат да бъдат разгледани на следния адрес:
Адрес за преглед на презентации


DSC04182DSC04199DSC04206DSC04291


icon phone icon mail icon Facebook Twitter YouTube LinkedIn
Е-Услуги
Контакт с нас 02/9701 321
services@bpo.bg