ПАТЕНТНО ВЕДОМСТВО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Студенти от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ спечелиха трето място на Младежкия видео конкурс на WIPO

Патентно Ведомство

Кадър от видеофилма „My Ideas are Important“на българския екип от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ (Снимка: WIPO)

Студентите от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ - Александър Петров, Анна-Мария Тропчева, Ивайло Аянов, Йоан Ликов и Мартин Калчев се пребориха в конкуренция с над 100 видеа на 500 участници от 70 държави и бяха отличени с третата награда на Младежкия видео конкурс, организиран от Световната организация по интелектуална собственост (СОИС/WIPO).

В началото на февруари, т. г., Патентно ведомство анонсира конкурса на СОИС по повод Световния ден на интелектуалната собственост – 26 април 2024 г. Заданието беше младите творци да разгърнат своята креативност във видеоклип с продължителност от 60 до 90 секунди, под мотото: „С интелектуалната собственост можем да мечтаем за по-добро бъдеще, да превърнем идеите си в реалност и да създадем свят, в който всички процъфтяват".

Журито избра трима победители и селектира кратък списък с 20 видео филма - публично достъпни и оценявани чрез онлайн гласуване, в периода от 10 до 21 април 2024 г. Повече от 74 782 гласа бяха подадени от 17 826 души (всеки потребител можеше да подаде до 5 гласа), които определиха своя любим видеозапис, който да спечели наградата „Изборът на публиката“.

Печелившите записи са от Нигерия (1), Бразилия (2) и България (3), а вотът на публиката отиде при Индонезия. В тях са разказани иновативни и вдъхновяващи истории на изобретатели, творци, предприемачи и местни общности, чиито иновации, творчество и използване на правата на интелектуална собственост подобряват живота на хората и опазват нашата планета в съответствие с Целите за устойчиво развитие на ООН.

Българските победители, спечелили трето място са студенти в първи курс в Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“. По техните думи, видеото им празнува творчеството!

Ето как те представят темата на своя кратък видеофилм: „Целта на това видео е да отпразнува творчеството! То показва двама герои, всеки от които творец в своята област, демонстрирайки силата на идеите и върховете, които могат да бъдат достигнати чрез упорите работа и добре разработени концепции.

Лицата, представени в края на видеоклипа, са истински творци - изобретатели, музиканти, разработчици на лекарства и бизнес лидери, които въплъщават потенциала за значителен принос, който се крие във всички нас. Създадохме този видеоклип специално за конкурса, като съобразихме стила му със съвременните рекламни тенденции, за да осигурим лесно възприемане и да избегнем претоварване с информация в рамките на ограниченото екранно време.

Като изтъкваме разнообразните постижения на тези творци, ние подчертаваме, че всеки има способността да стимулира прогреса и да оформя бъдещето чрез своите уникални идеи. Видеоклипът завършва с тази вдъхновяваща нотка: Вашите идеи, заедно с тези на всички останали, имат силата да революционизират света, да ни насочат към проспериращо бъдеще и да ни тласнат към по-големи висоти на иновациите.“

Екипът на Патентно ведомство честити наградата на Александър Петров, Анна-Мария Тропчева, Ивайло Аянов, Йоан Ликов и Мартин Калчев и им желае здраве и много творчески успехи!

World IP Day 2024: YouthVideo Competition: Победителите

Българският видеоклип „My Ideas are Important“

Изборът на публиката

icon phone icon mail icon Facebook Twitter YouTube LinkedIn
Е-Услуги
Контакт с нас 02/9701 321
services@bpo.bg