ПАТЕНТНО ВЕДОМСТВО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Председателят на Апелативните състави на СЕСИС на официална визита в България по покана на председателя на Патентно ведомство на Република България

Патентно Ведомство

По време на визитата си в България по повод Световния ден на интелектуалната собственост, председателят на Апелативните състави на Службата на ЕС по интелектуална собственост (СЕСИС) г-н Жоао Неграо, който беше в София по покана на председателя на Патентно ведомство проф. д-р Владя Борисова, участва в среща с министъра на икономиката и индустрията г-н Никола Стоянов. В нея взеха участие посланикът на Португалската република в България Н. Пр. Ана Мария Рибейро да Силва и председателят на Патентно ведомство на Република България проф. Владя Борисова.

Обсъдени бяха възможностите за европейско финансиране и подпомагане на предприятията, така че европейската помощ да бъде максимално адаптирана към особеностите на българската икономика. „Защитата на правата върху интелектуалната собственост е от съществено значение за икономическия растеж на всяка държава и именно това прави темата толкова актуална и важна“, посочи министър Никола Стоянов.

Във връзка с проведения по-рано форум, организиран от Патентно ведомство и СЕСИС на тема: „Географските означения за селскостопански и неселскостопански продукти – предизвикателства и промени“ по случай Световния ден на интелектуалната собственост - 26 април, министър Стоянов подчерта, че такива дискусии са изключително важни, защото повишават информираността на потребителите и бизнеса. „Защитата на интелектуалната собственост е една тема, която все още не е достатъчно добре позната у нас и наша обща отговорност е да работим за популяризиране на ползите от нея“, коментира министър Никола Стоянов.

Жоао Неграо подчерта доброто сътрудничество между Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост и Патентното ведомство, и заяви, че българската структура е един от добрите примери на европейско ниво и работи активно за подкрепа на бизнеса и иновативните решения. „Трябва да съсредоточим усилия в привличането на малките и средни предприятия, защото в момента техния дял е едва 10%“, каза още председателят на апелативните състави на СЕСИС.

icon phone icon mail icon Facebook Twitter YouTube LinkedIn
Е-Услуги
Контакт с нас 02/9701 321
services@bpo.bg