ПАТЕНТНО ВЕДОМСТВО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

СЕСИС се свързва с TMVIew и DeasignView посредством блокчейн

Службата на ЕС за интелектуална собственост /СЕСИС, EUIPO/ стартира първата европейска блокчейн платформа за по-добро обслужване на публичните институции и техните клиенти в областта на интелектуалната собственост.

TMview и DesignView, двете водещи услуги за търсене на марки и дизайни в платформата на СЕСИС, вече използват блокчейн, за да осигурят супербързо, надеждно и сигурно предоставяне на информация за правата върху интелектуалната собственост.

"Генезисният блок" на блокчейн е създаден на 17 април 2021 г., когато Службаат се свърза с TMview и DesignView чрез блокчейна, за да достави данни за търговски марки и дизайни в реално време. Тези инструменти за търсене събират повече от 62 милиона търговски марки и 17 милиона дизайна от целия ЕС и извън него.

Защо блокчейн е важен за интелектуалната собственост?
Блокчейн подобрява скоростта, като същевременно поддържа високо качество на трансфера на данни. Интегритетът и сигурността на данните са изведени на друго ниво, като по този начин се отварят вратите за нови услуги, които ще подобрят връзката между потребителите и техните права върху ИС и ще ускорят процедурите между ведомствата за интелектуална собственост.

Регистърът на ИС в блокчейн
Регистърът на интелектуалната собственост в блокчейн е един от проектите на програмата "Цифрова еволюция", която включва нови технологии за оформяне и подобряване на услугите, предоставяни от СЕСИС. Новите технологии, като облачните технологии, блокчейн, големите данни и изкуствения интелект, ще бъдат ключови инструменти, които ще превърнат Службата в референтна точка за технологиите в сектора на интелектуалната собственост.

Ведомства от ЕС ще се присъединяват през цялата тази година, а международният интерес нараства, тъй като ведомствата за интелектуална собственост се стремят да се възползват максимално от Регистъра на интелектуалната собственост в блокчейн.

Службата анализира и разработва блокчейн технологията от няколко години насам. По този начин ведомството цели да разгърне потенциала на тази нова технология в областта на интелектуалната собственост (ИС).

СЕСИС скоро ще стартира децентрализирана платформа за удостоверяване на автентичността чрез блокчейн, която може да помогне за решаването на глобалния феномен на фалшификатите - следете това място за още вълнуващи новини относно блокчейн и ИС.

icon phone icon mail icon Facebook Twitter YouTube LinkedIn
Е-Услуги
Контакт с нас 02/9701 321
services@bpo.bg