ПАТЕНТНО ВЕДОМСТВО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ЕПВ обяви носителите на Европейските награди за изобретатели

Вчера, 17 юни 2021 г., Европейското патентно ведомство (ЕПВ) отличи изявени изобретатели за техния изключителен принос към технологиите, обществото и икономиката.

Германският физик Карл Лео получава наградата в категорията "Постижения за цял живот" за пионерската си работа върху високоефективни органични светодиоди (OLED.)

Победителите в останалите четири категории са:

  • -Пер Гисле Дюпесланд (промишленост),
  • -Робърт Н. Грас и Венделин Щарк (научни изследвания),
  • -Сумита Митра (държави извън ЕС) и
  • -Хенрик Линдстрьом и Джовани Фили (МСП)

Популярната награда, определена чрез публично гласуване, се присъжда на сръбско-американския инженер по биомедицина Гордана Вуняк-Новакович

Вече 15-та година Европейската награда за изобретатели се връчва ежегодно от Европейското патентно ведомство, за да отличи онези личности от Европа и извън нея с изключителен принос за обществото, технологичния прогрес и икономическия растеж.

Финалистите и победителите в пет категории бяха избрани от независимо международно жури.

Всички те са се възползвали от европейската патентна система, за да защитят своите технологии, и по този начин са дали възможност на други изследователи и изобретатели да се възползват от техните иновации.

Тазгодишната церемония по връчването на наградите, която за първи път се проведе като цифрово събитие, беше отворена за обществеността, която се включи от цял свят при обявяването на победителите.

За повече информация:

https://www.epo.org/news-events/press/releases/archive/2021/20210617f.html

icon phone icon mail icon Facebook Twitter YouTube LinkedIn
Е-Услуги
Контакт с нас 02/9701 321
services@bpo.bg