CONTACTS
SITE MAPSITE MAP
USEFUL LINKSUSEFUL LINKS
BANK ACCOUNTBANK ACCOUNT
SEARCH
 About us
 Профил на купувача
 About Industrial Property
 Inventions and Utility Models
 Industrial Design
 Marks
 Geographical indications
 New Plant Varieties and Animal Breeds
 Topography of Integrated Circuits
 Legislation
 Databases
 Publications
 Information Services
 Patent Library
 Bulgarian Industrial Property Network
 News
 Updates
 Projects
 Anticorruption
ПРОТОКОЛИ ЗА НЕПОЛУЧЕНА КОРЕСПОНДЕНЦИЯ
Връчване на наградите "Изобретател на годината 2013" и "Иновативна фирма на 2013 " Print

Патентното ведомство и Съюзът на изобретателите в България връчиха наградите „Изобретател на годината” – 2013 и „Иновативна фирма на 2013 г.”

„Рядко изобретателите получават общественото признание, което заслужават. Тази церемония е уважение към техния труд”, заяви председателят на Патентното ведомство проф. Камен Веселинов при откриване на церемонията по връчване наградите „Изобретател на годината” – 2013 и „Иновативна фирма на 2013г.”.Зам.-председателят на Съюза на изобретателите проф. Славка Лукипудис поздрави Патентното ведомство и номинираните и отбеляза, че през последните над 20 г. от най-новата история в Съюза членуват над 3500 изобретатели, селекционери и патентни специалисти.

a_5422-inventor2013

 

„Иновативните проекти са приоритет в новия програмен период 2014-2020 г. За пръв път в бюджета за следващата година са предвидени повече средства за национално съфинансиране на иновативни проекти в България”, каза зам.-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров, който бе гост на събитието.

Г-н Иван Кръстев, зам.-министър на образованието бе сред гостите на  церемонията.

Вицепрезидентът на Европейското патентно ведомство Раймунд  Луц в приветствените си думи към присъстващите подчерта, че постиженията на изобретателите играят важна роля за икономическото развитие на обществото. Той поздрави българското Патентно ведомство за усилията му да създаде видимост и популярност на българските изобретатели и декларира, че Европейското патентно ведомство ще продължи да  подкрепя българските си колеги чрез програмата за сътрудничество.

Три изобретения получиха тази година статуетка „Изобретател на годината” и грамота.

Екип от 13 учени бе отличен в категорията „Химия и биотехнологии” за изобретението Метод и инсталация за очистване на димни газове от серни оксиди и въглероден диоксид. Техните имена са: инж. химик Асен Недялков, проф. д-р Симеон Батов, проф. дхн Цвети Цветков, проф. дтн Георги Високов ,  проф. д-р Йончо Пеловски, проф. дн Асен Гиргинов, инж. химик Иван Копаранов,  доц. д-р Петьо Гаджанов, инж. химик Найден Найденов,  ст.н.с. инж. Георги Евстатиев, инж. д-р Иван Иванов,  инж. химик Иван Стоянов, инж. химик Чавдар Кавръков.

Тяхното изобретение има висок екологичен ефект, като  намалява замърсяването и извлича ценни продукти при очистването на димните газове от серни оксиди и въглероден диоксид.

Гл. ас. Александър Гизбрехт (България),  ст.н.с. Мустафо Асимов, инж. Рустам Асимов и ст.н.с. Сергей Мамилов (Беларус), и Юрий Плаский (Украйна) взеха наградата в категория „Електроника и електротехника” за изобретението Система за фотодинамична терапия на онкологични заболявания.
Изобретението се прилага в медицината за терапия на злокачествени дерматологични заболявания.

Инж. Мирослав Хинков (България) и инж. Алок Джоши и инж. Амит Кумар (Индия) получиха статуетката в категория „Машиностроене и строителство” за изобретението Машина за производство на туби.

С техните машини се произвеждат около 20% от тубите за паста за зъби и туби за козметика в света. 250 техни машини работят на всички континенти с изключение на Австралия.

Иновативна фирма на 2013 г. стана Хюндай хеви индъстрис Ко. България АД, която работи в областта на слабите токове. През миналата година тя е подала 7 заявки за изобретения. Към днешна дата има два действащи патента и един полезен модел.

 

a_5256-inventor2013

 

Трима учени бяха вписани в Златната книга на българските откриватели и изобретатели за цялостния им принос към техническите и естествените науки и изобретателската дейност.

Проф. дсн Живко Данаилов работи в областта на генетиката и селекцията на културни растения. Сам и в съавторство е създал 30 сорта и хибрида домати. Цел на разработките му са висока продуктивност, стабилност на добивите, пазарен вид и добър вкус, ценни биологични компоненти, повишени антиоксидантни свойства, устойчивост.

Проф. дтн инж. Димитър Стойчев работи в областта на изучаването на началните и напредналите етапи на електрокристализацията на металните и оксидните слоеве. Има 26 защитени изобретения. Носител е на званието „Почетен изобретател” на ИНРА и на наградата „Абнер Бренер”. Преподавател в Техническия университет, съавтор и автор на над 150 научни публикации.

Залата посрещна на крака 120-ия учен, вписан в Златната книга - нейния създател ст.н.с. –ІІ степен д-р инж. Кръстю Илиев. Един от основоположниците на правната реформа в областта на индустриалната собственост от 1993 г. насам. Автор на 3 изобретения с патенти в България, Германия, Великобритания и Швейцария. Има над 40 научни публикации у нас и в чужбина, издадени в 3 книги. Дългогодишен председател на Патентното ведомство.

a_5337-inventor2013

В края на 80-те години той чул, че президентът Никсън създава подобна традиция в САЩ и решил да отвори българска книга на откривателите и изобретателите. Златната книгата се пише от 1981 г.

 
< Prev   Next >

E-SERVICES

USEFUL INFORMATION
Tariffs
Official Forms of the Patent Office
Announcments
FAQ
Industrial Property Representatives
Intellectual Property Representatives
Jobs at the Patent Office
SMEs
Home : Contact Us : Site Map : Useful Links : FAQ : Bank Account