CONTACTS
SITE MAPSITE MAP
USEFUL LINKSUSEFUL LINKS
BANK ACCOUNTBANK ACCOUNT
SEARCH
 About us
 Профил на купувача
 About Industrial Property
 Inventions and Utility Models
 Industrial Design
 Marks
 Geographical indications
 New Plant Varieties and Animal Breeds
 Topography of Integrated Circuits
 Legislation
 Databases
 Publications
 Information Services
 Patent Library
 Bulgarian Industrial Property Network
 News
 Updates
 Projects
 Anticorruption
ПРОТОКОЛИ ЗА НЕПОЛУЧЕНА КОРЕСПОНДЕНЦИЯ
Български изобретатели получиха награди Print

Патентното ведомство на Република България и Европейското патентно ведомство с подкрепата на Съюза на изобретателите в България обявиха имената на изобретателите на 2012 г. и иновативна фирма на годината. На тържествената церемония, която се състоя на 18 октомври 2012 г. в Централния военен клуб в София, бяха представени и изобретателите, вписани в Златната книга на българските откриватели и изобретатели за 2012 г.
 

Номинациите за „Изобретател на годината” бяха избрани сред патентите, издадени през миналата година, в три категории. До номинации бяха допуснати 9 изобретения -  по три във всяка категория:
„Химия и биотехнологии” – 1.Спартак Хаджиев, Нася Хаджиева, Дора Хаджиева, Зоя Рачкова и Михаил Петров за изобретението „Средство с антитуморна активност на базата на БЦЖ ваксина, метод за неговото получаване и използването му”; 2. Георги Георгиев, Ира Станчева, Мария Генева, Григор  Зехиров и Любомир Илиев. Тяхното изобретение е „Метод за регулиране добива и качеството на семена относно съдържанието на силимарин и ненаситени мастни киселини при култивирано отглеждане на медицинското растение Бял трън”; 3. Тодор Петров, Борис Шивачев и Хитоки Йонеда. Те са изобретатели на „Трикомпонетно стъкло, притежаващо нелинейни оптични свойства”.
„Машиностроене и строителство” – 1. Тихомир Дилов, Георги Бахаров и Димитър Пачалиев са изобретателите на „Метод и устройство за възстановяване на първоначалната геометрична форма и здравина на краища на съединени релси от железен път”; 2. Огнян Алипиев, Ивайло Николаев, Генчо Попов, Димитър Зафиров и изобретението им „Хидромашина с вътрешно зацепване”; 3. Атанас Добринов, Роман Захариев, Величко Добринов и Йосиф Бенйозев са третата номинация. За изобретението „Манипулатор”.
„Електроника и електротехника” – 1. Иван Кълвачев е създателят на „Система за създаване, актуализиране и използване на персонални електронни здравни досиета”; 2. Енчо Попов за неговото изобретение „Безчетков алтернатор с ротор с клюнообразни полюси”; 3. Проф. Сия Лозанова, член-кореспондент проф. Чавдар Руменин и техния „Магнитотранзисторен сензор”.
Победителите бяха определени от седемчленно жури, съставено от представители на Патентното ведомство, БАН, технически университети и Съюза на изобретателите в България.
Традицията на наградите за изобретения е започната от Съюза на изобретателите.  През 2012 г. Патентното ведомство и Европейското патентно ведомство, заедно със Съюза на изобретателите, поставиха началото на церемонията „Изобретател на годината”. Статуетките бяха създадени специално за церемонията от скулптора проф. Велислав Минеков.
Наградите бяха присъдени по категории съответно на:
„Химия и биотехнологии” - Спартак Хаджиев, Нася Хаджиева, Дора Хаджиева, Зоя Рачкова и Михаил Петров за изобретението „Средство с антитуморна активност на базата на БЦЖ ваксина, метод за неговото получаване и използването му”;
„Машиностроене и строителство” - Огнян Алипиев, Ивайло Николаев, Генчо Попов, Димитър Зафиров и изобретението им „Хидромашина с вътрешно зацепване”;
„Електроника и електротехника” – Проф. Сия Лозанова, член-кореспондент проф. Чавдар Руменин и техния „Магнитотранзисторен сензор”.
Присъдена бе и награда „Иновативна фирма” на 2012, с която бе отличена КЦМ АД – Пловдив.  Другата номинирана за наградата фирма бе „Спарки Елтос”.
img_9273_resized5_resized

















Златната книга на българските откриватели и изобретатели е изразът на обществено признание и оценка на новаторския дух на българина. Основана преди 31 години, в нея вече са вписани 117 автори и колективи с принос за развитието на науката, научноизследователската дейност и икономиката.  На церемонията за 2012г.  бяха вписани и отличени с грамота и приз „Икар” /линк към снимка на наградата/ следните изобретатели: Доц. д-р Виолета Хинова Андонова,  Проф. д-р Сия Вълчева Лозанова и проф. д.т.н. инж. Владко Тодоров Панайотов.
Победителите и вписаните изобретатели бяха поздравени от председателя на Патентното ведомство проф. Камен Веселинов, министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, министъра на образованието, младежта и науката проф. Сергей Игнатов, президента на Европейското патентно ведомство Беноа Батистели.
Церемонията, за която в София пристигна специално президентът на Европейското патентно ведомство г-н Беноа Батистели, бе посветена на 10-годишнината от присъединяването на България към Европейската патентна конвенция.
                                                    
 
< Prev   Next >

E-SERVICES

USEFUL INFORMATION
Tariffs
Official Forms of the Patent Office
Announcments
FAQ
Industrial Property Representatives
Intellectual Property Representatives
Jobs at the Patent Office
SMEs
Home : Contact Us : Site Map : Useful Links : FAQ : Bank Account