CONTACTS
SITE MAPSITE MAP
USEFUL LINKSUSEFUL LINKS
BANK ACCOUNTBANK ACCOUNT
SEARCH
 About us
 Профил на купувача
 About Industrial Property
 Inventions and Utility Models
 Industrial Design
 Marks
 Geographical indications
 New Plant Varieties and Animal Breeds
 Topography of Integrated Circuits
 Legislation
 Databases
 Publications
 Information Services
 Patent Library
 Bulgarian Industrial Property Network
 News
 Updates
 Projects
 Anticorruption
ПРОТОКОЛИ ЗА НЕПОЛУЧЕНА КОРЕСПОНДЕНЦИЯ
Университетите – място за иновации и изобретения Print
На 18 октомври 2012 г., в рамките на честването на десетата годишнина от присъединяването на Република България към Европейската патентна конвенция, беше проведен семинар на тема „Разпространение на знания за индустриалната собственост в университетите”, организиран от Патентното ведомство  в сътрудничество с Европейското патентно ведомство.
Лектори на семинара бяха Клеър Хауел, Бизнес училище „Астън”, Бирмингам, Великобритания, Янис Бернатс, Комитет за Пътната карта, Латвия, Мустафа Чакир, Егейски университет, Борнова, Измир, Турция, и Харалд Пишълхьофер, Европейска патентна академия, Европейско патентно ведомство. 
Двете класически функции на университетите са обучение на високи специалисти и разпространение на знания сред широката публика. Днес те получават и трета значима роля – защитата на интелектуалната собственост, подчерта в презентацията си Клеър Хауел, преподавател в бизнес училището „Астън” в Бирмингам, Великобритания.

Харалд Пихълхьофер представи мисията на Европейската патентна академия – да популяризира и подкрепя проекти, свързани с интелектуалната собственост и патентите. Академията си партнира с организации в цяла Европа, като специален акцент е поставен върху университетите, консултантите в малкия и средния бизнес представителите по индустриална собственост и съдии и националните патентни ведомства.
Европейската патентна академия работи по паневропейски проект за повишаване на осведомеността за интелектуалната собственост и възможностите, които нейното опазване и използване дава за икономическото развитие. Част от проекта е разпространението на знания по индустриална собственост в университетите, включващ работа със студенти и преподаватели и подпомагане на развитието на технологиите в университетите. Една от целите е създаването на „банка” от преподаватели по интелектуална собственост в Европа. Пилотни проекти вече са стартирали в Чехия, Румъния, Испания и Турция.
Чрез този проект ще се увеличи броят на специалистите по интелектуална собственост в университетите, заяви Мустафа Чакир от Егейския университет. Заедно с това ще се повиши и броят на студентите по право, икономика, бизнес, инженерни науки, които ще се образоват по специалните програми, свързани с интелектуалната собственост. Проектът в Турция е стартирал през 2011 г. и ще приключи през пролетта на следващата година.
Нашата цел е да създадем схема за иновации и икономически ефект от изобретения и знания, родени в университетската среда. Чрез работа с преподаватели, студенти и подобряване на технологичната среда във висшите учебни заведения университетите ще съумеят да вдъхновят студентите да бъдат едновременно и изобретатели, и предприемачи – да генерират идеи и да знаят как да защитят икономическия си интерес, коментира Клеър Хауъл.

 
< Prev   Next >

E-SERVICES

USEFUL INFORMATION
Tariffs
Official Forms of the Patent Office
Announcments
FAQ
Industrial Property Representatives
Intellectual Property Representatives
Jobs at the Patent Office
SMEs
Home : Contact Us : Site Map : Useful Links : FAQ : Bank Account