CONTACTS
SITE MAPSITE MAP
USEFUL LINKSUSEFUL LINKS
BANK ACCOUNTBANK ACCOUNT
SEARCH
 About us
 Профил на купувача
 About Industrial Property
 Inventions and Utility Models
 Industrial Design
 Marks
 Geographical indications
 New Plant Varieties and Animal Breeds
 Topography of Integrated Circuits
 Legislation
 Databases
 Publications
 Information Services
 Patent Library
 Bulgarian Industrial Property Network
 News
 Updates
 Projects
 Anticorruption
ПРОТОКОЛИ ЗА НЕПОЛУЧЕНА КОРЕСПОНДЕНЦИЯ
Обявени са номинациите за Европейски изобретател на годината 2011 Print

На 19 май 2011 г., в Будапеща, в историческата сграда на Унгарската академия на науките, на специална церемония, за шеста поредна година ще бъдат връчени най-престижните европейски награди в областта на изобретателството - “Европейски изобретател на годината”. Организатори на събитието са Европейското патентно ведомство в сътрудничество с Европейската комисия, Унгарското председателство на Съвета на ЕС и Унгарското ведомство за интелектуална собственост.

Във връзка със събитието Европейското патентно ведомство (ЕПВ) и Европейската комисия (ЕК) обявиха 15-те номинирани за 2011 г., които се състезават в пет категории – промишленост, малки и средни предприятия, научни изследвания, цялостна изобретателска дейност и неевропейски държави. Наградата, която ще бъде връчена, е напълно символична и няма материално изражение. Тя има символичната форма на ветроходно платно – едно от най-старите изобретения на света. С нея се отличават индивидуални изобретатели или творчески екипи от изобретатели, които, със своята пионерска дейност, дават отговори на предизвикателствата на нашето време и по този начин допринасят за прогреса и напредъка на Европа и света. Номинациите за първите три категории са излъчени от патентната експертиза на ЕПВ и националните патентни ведомства на страните - членки. Носителите на наградата в петте категории ще бъдат определени от специално жури от международни представители на политически, бизнес-, научни, академични и изследователски организации.
Тазгодишните номинации отново включват изобретатели от много области: от строителни материали, през оптически лещи, устройство за пречистване на вода с ултравиолетови лъчи, високоефективно изгаряне на биомаса, усилватели на трансмисии за оптически кабели до диагностициране гените на Алцхаймер.
Европейският комисар за вътрешния пазар и услугите Мишел Барние каза по този повод: „В някои развиващи се области, например зелената енергия, Европа е световен лидер, в други обаче, има място за усъвършенстване. Изобретателите са ключови фигури в нашето общество на знанието. Те осигуряват и създават милиони работни места, като дават огромен принос към европейското икономическо бъдеще. Основен дълг на ЕС е да установи правилната рамка за осигуряване на дългосрочен иновационен капацитет на иновационните фирми. Патентът на ЕС ще бъде ясна стъпка в тази посока, като ще спомогне за опростяването и по-голямата прозрачност на Европейската патентна система”.
Преди да бъдат представени на журито, номинациите се проверяват по формален и правен признак и от гледна точка на съдържание от група патентни експерти в ЕПВ.
Повече информация за церемонията по награждаването, която ще бъде предхождана от двудневната конференция „Глобални и европейски инициативи за съвместяване на работата между органите за интелектуалната собственост”, можете да намерите на сайта на Европейското патентно ведомство.
Допълнителна информация и акредитации или искания за интервюта: Rainer Osterwalder, Връзки с медиите, Европейско патентно ведомство – Мюнхен, This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it ; +4989-2399-1820.
 
< Prev   Next >

E-SERVICES

USEFUL INFORMATION
Tariffs
Official Forms of the Patent Office
Announcments
FAQ
Industrial Property Representatives
Intellectual Property Representatives
Jobs at the Patent Office
SMEs
Home : Contact Us : Site Map : Useful Links : FAQ : Bank Account