CONTACTS
SITE MAPSITE MAP
USEFUL LINKSUSEFUL LINKS
BANK ACCOUNTBANK ACCOUNT
SEARCH
 About us
 Профил на купувача
 About Industrial Property
 Inventions and Utility Models
 Industrial Design
 Marks
 Geographical indications
 New Plant Varieties and Animal Breeds
 Topography of Integrated Circuits
 Legislation
 Databases
 Publications
 Information Services
 Patent Library
 Bulgarian Industrial Property Network
 News
 Updates
 Projects
 Anticorruption
ПРОТОКОЛИ ЗА НЕПОЛУЧЕНА КОРЕСПОНДЕНЦИЯ
Партньорство между Европа и Мароко в полза на патентната система Print

От Европейското патентно ведомство /ЕПВ/ съобщиха, че в края на декември тази година Ахмед Реда Чами, министър на промишлеността, търговията и новите технологии на Мароко, и Беноа Батистели, президент на ЕПВ, са подписали споразумение за валидизиране на Европейските патенти в Мароко. То ще влезе в сила след ратифицирането му и приемането от Парламента на Мароко на необходимото законодателство за прилагането му.

Съгласно подписаното споразумение, което е първо по рода си, заявителите ще могат да валидизират в Мароко техните европейски патентни заявки и издадените от ЕПВ патенти, въпреки че страната не се е присъединила към Европейската патентна конвенция и няма споразумение по този повод с Европейската патентна организация. Заявките и патентите, валидизирани в Мароко, ще имат същата правна сила, както тези в посочените също от заявителя страни - членки на Европейската патентна организация. Понастоящем европейските патенти могат да бъдат валидизирани в четиридесет европейски държави.
Споразумението, което подчертава водещата роля на ЕПВ в изграждането на балансирана международна патентна система, и решителността на Мароко да развие амбициозна иновационна политика ще благоприятстват технологичния трансфер между Европа и Мароко.
ЕПВ и Мароканското ведомство за индустриална и търговска собственост /ОМРІС/ са подписали също споразумение за двустранно сътрудничество и за техническа взаимопомощ, което предоставя на ОМРІС достъп до услугата EPOQUE Net за ползване на научната и техническа документация на ЕПВ. Това дава възможност за изготвяне на доклади от проучване по мароканските патентни заявки, както и на становища за тяхната патентоспособност. Информацията ще бъде много полезна за бизнеса в Мароко.

 
< Prev   Next >

E-SERVICES

USEFUL INFORMATION
Tariffs
Official Forms of the Patent Office
Announcments
FAQ
Industrial Property Representatives
Intellectual Property Representatives
Jobs at the Patent Office
SMEs
Home : Contact Us : Site Map : Useful Links : FAQ : Bank Account