CONTACTS
SITE MAPSITE MAP
USEFUL LINKSUSEFUL LINKS
BANK ACCOUNTBANK ACCOUNT
SEARCH
 About us
 Профил на купувача
 About Industrial Property
 Inventions and Utility Models
 Industrial Design
 Marks
 Geographical indications
 New Plant Varieties and Animal Breeds
 Topography of Integrated Circuits
 Legislation
 Databases
 Publications
 Information Services
 Patent Library
 Bulgarian Industrial Property Network
 News
 Updates
 Projects
 Anticorruption
ПРОТОКОЛИ ЗА НЕПОЛУЧЕНА КОРЕСПОНДЕНЦИЯ
ЕПВ и Google подписаха меморандум за превод на патенти Print

На 30 ноември 2010 г., в Мюнхен и Париж, бе подписан Меморандум  между Европейското патентно ведомство (ЕПВ) и Google за подобряване на достъпа да преводи на патенти на много езици.

В рамките на сътрудничеството се предвижда ЕПВ да ползва технологията за машинни преводи на Google, за да превежда патенти на езиците на 38-те държави, които обслужва. В замяна на това, Google ще има достъп до преведените патенти, което ще позволи на компанията да оптимизира технологията си за машинни преводи. Технологията на Google ще се използва както за превод на патенти, създадени в Европа, така и за превод на патенти от други части на света, получили закрила в Европа.
Подписаният меморандум има за цел да предложи по-бързи и евтини преводи на патенти за компании, изобретатели и учени в Европа. Понастоящем всеки, който желае да получи европейски патент, трябва да подаде заявка на един от официалните езици на ЕПВ – английски, френски или немски. Това налага впоследствие заявителите да осигуряват превод на патента, за собствена сметка, на езиците на всички държави, в които желаят да получат закрила на своето изобретение.
По повод на подписването на меморандума председателят на ЕПВ Беноа Батистели заявява: „ЕПВ е един от най-големите доставчици в света на безплатна информация за нивото на техниката, разкрита в патентните документи. Сътрудничеството между ЕПВ и Google, целящо създаване на инструменти за машинен превод на патенти, ще подпомогне изобретателите, инженерите и изследователите при извличането на релевантна информация, на собствените им езици, от огромния обем публикувана от ЕПВ патентна информация. Това споразумение поставя ЕПВ начело на усилията за укрепване на международния характер на патентната система и подобряване на нейното качество в полза на глобалната икономика”.
Друга важна цел на сътрудничеството е да улесни процеса на вземане на решение от държавите - членки на ЕС за въвеждането на единен пан-европейски патент, с който да се намалят разходите и да се повиши правната сигурност.
За Google сътрудничеството предлага възможност за подобряване на преводаческите услуги. ЕПВ ще осигури достъп до около 1,5 милиона документа, чийто брой нараства ежегодно с повече от 50 000 нови патента. Освен това, партньорството между двете организации обхваща и някои азиатски езици, като стремежът е по този начин да се отговори на едно от най-големите предизвикателства пред глобалната патентна система – улесняване на достъпа до бързо нарастващия обем от японска, китайска и корейска техническа информация.
„Сътрудничеството между ЕПВ и Google е пример как частна компания може да си сътрудничи с обществена институция за намирането на иновативни решения по трудни въпроси”, заявява Карло д’Асаро Биондо, вицепрезидент на Google по продажбите за Южна и Източна Европа, Средния Изток и Африка.
 
< Prev   Next >

E-SERVICES

USEFUL INFORMATION
Tariffs
Official Forms of the Patent Office
Announcments
FAQ
Industrial Property Representatives
Intellectual Property Representatives
Jobs at the Patent Office
SMEs
Home : Contact Us : Site Map : Useful Links : FAQ : Bank Account