CONTACTS
SITE MAPSITE MAP
USEFUL LINKSUSEFUL LINKS
BANK ACCOUNTBANK ACCOUNT
SEARCH
 About us
 Профил на купувача
 About Industrial Property
 Inventions and Utility Models
 Industrial Design
 Marks
 Geographical indications
 New Plant Varieties and Animal Breeds
 Topography of Integrated Circuits
 Legislation
 Databases
 Publications
 Information Services
 Patent Library
 Bulgarian Industrial Property Network
 News
 Updates
 Projects
 Anticorruption
ПРОТОКОЛИ ЗА НЕПОЛУЧЕНА КОРЕСПОНДЕНЦИЯ
Връчени бяха наградите за Европейски изобретател 2010 Print

           На 28.04.2010г. на официална церемония в Мадрид бяха връчени наградите за Европейски изобретател 2010. Церемонията се проведе под патронажа на техни кралски височества принца ипринцесата на Астуриас. 

           Номинирани бяха изобретатели в 4 категории: промишленост, научни изследвания в малки и средни предприятия, изобретатели от страни извън Европа, цялостен принос.

           Номинираните изобретатели са избрани от специално жури измежду 175 кандидати.

           За първи път бяха връчени пет награди за четирите категории, като в категория „Изобретатели от страни извън Европа” бяха избрани двама победители.  В своето слово принц Фелипе благодари на изобретателите и техните екипи,  като подчерта че връчването на наградите е израз на дълбока признателност пред техния талант и принос за развитието на науката.

           Наградени бяха:

        Категория „Промишленост”  - Алберт Маркендорф /Швейцария/ и Реймунд Лозер /Германия/ за изобретяването на 3D сканираща и измерваща система, която постига революционно ново ниво на точност при системите за промишлено замерване.

         Категория  „Научни изследвания в малки и средни предприятия” -  Юрген Пфицер /Германия/ и Хелмут Негеле /Германия/ за изобретения от тях пластичен материал, направен от „течно дърво” /органичен  полимер/, който се разгражда под формата на екологично чисти и безвредни компоненти.

            В категория „Изобретатели от страни извън Европа” бяха връчени две награди както следва:

           Санджей Коли и Стивън Чен /САЩ/ за изобретената от тях GPS система с търговско приложение, която позволява глобално позициониране дори и когато сателитните сигнали са недостъпни. Системата може да работи само с един сателит в обхвата си.

          Бен Уайнс и Дани Епс /Канади/ за изобретяването на електрохимически горивни клетки, които успешно се използват като алтернатива на изкопаемите горива

          Наградата в категория „Цялостен принос” беше връчена на Волфганг Кречмер /Германия/, за научните му разработкив областта на ядрената физика и изобретяването на метод за получаване на т.нар.„фулерени” /въглеродни молекули – C60/.

 
< Prev   Next >

E-SERVICES

USEFUL INFORMATION
Tariffs
Official Forms of the Patent Office
Announcments
FAQ
Industrial Property Representatives
Intellectual Property Representatives
Jobs at the Patent Office
SMEs
Home : Contact Us : Site Map : Useful Links : FAQ : Bank Account