CONTACTS
SITE MAPSITE MAP
USEFUL LINKSUSEFUL LINKS
BANK ACCOUNTBANK ACCOUNT
SEARCH
 About us
 Профил на купувача
 About Industrial Property
 Inventions and Utility Models
 Industrial Design
 Marks
 Geographical indications
 New Plant Varieties and Animal Breeds
 Topography of Integrated Circuits
 Legislation
 Databases
 Publications
 Information Services
 Patent Library
 Bulgarian Industrial Property Network
 News
 Updates
 Projects
 Anticorruption
ПРОТОКОЛИ ЗА НЕПОЛУЧЕНА КОРЕСПОНДЕНЦИЯ
Обявени са номинациите за Европейски изобретател на годината 2010 Print

 

            На 28 април 2010 г. в Мадрид, в рамките на Европейския патентен форум 2010, за пета поредна година ще се проведе церемонията по връчване на наградите “Европейски изобретател на годината”.

            Европейското патентно ведомство (ЕПВ) и Европейската комисия (ЕК) обявиха 12-те номинирани за 2010 г., които се състезават в четири категории – промишленост, малки и средни предприятия /научни изследвания, неевропейски държави и цялостна изобретателска дейност. Наградата, която се връчва, е напълно символична и няма материално изражение. Тя се присъжда на индивидуални изобретатели или творчески екипи от изобретатели, които със своята пионерска дейност дават отговори на предизвикателствата на нашето време и по този начин допринасят за прогреса и напредъка на Европа и света. Носителите на наградата в четирите категории ще бъдат определени от специално жури.
            Наградите ще бъдат връчени от президента на Европейското патентно ведомство Алисън Бримлоу.
            Тазгодишните номинации включват изобретатели от различни области - от икономията на питейна вода до синтеза на молекули карбон с формата на футболна топка, от лечението на рак до криптирането на дигитални данни. Сред номинациите са и такива, отнасящи се до технически иновации, които са допринесли за успеха на Wii конзолата и за гражданската употреба на GPS-системите, до зашеметяващото изследване на мобилната употреба на горивните клетки, „еко”-пластмасата и достъпа до интернет, директно през електрически контакт на стената. В допълнение към иновациите от страни като Франция, Германия, Италия, Швейцария и САЩ, в състезанието през тази година участват и кандидати от Белгия, Канада, Дания и Испания.
            Вицепрезидентът и европейския комисар за промишлеността и предприемачеството Антонио Таяни каза по този повод: „Номинациите акцентират върху богатството на човешкото въображение. Тези изобретения означават много за човечеството и за насоките в модерния свят, като същевременно техният новаторски дух спомага за създаването на работни места в Европа и укрепването на конкурентноспособността. Надявам се тези изобретатели да окуражат и други, които да тръгнат по техния път”.
            Съгласно правилника предложения за номинации за наградата Европейски изобретател на годината могат да бъдат представени от самите изобретатели или от патентните експерти от националните патентни институции и ЕПВ. Преди да бъдат представени на журито, номинациите се проверяват по формален признак и от гледна точка на съдържание от група патентни експерти в ЕПВ.
            Повече информация за церемонията по награждаването, която ще се проведе в рамките на Европейския патентен форум в Мадрид, може да намерите на: http://www.epo.org/about-us/events/inventor-forum.html
            Допълнителна информация и акредитации или искания за интервюта: Rainer Osterwalder, Директор връзки с медиите, Европейско патентно ведомство – Мюнхен, This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it

 
< Prev   Next >

E-SERVICES

USEFUL INFORMATION
Tariffs
Official Forms of the Patent Office
Announcments
FAQ
Industrial Property Representatives
Intellectual Property Representatives
Jobs at the Patent Office
SMEs
Home : Contact Us : Site Map : Useful Links : FAQ : Bank Account