CONTACTS
SITE MAPSITE MAP
USEFUL LINKSUSEFUL LINKS
BANK ACCOUNTBANK ACCOUNT
SEARCH
 About us
 Профил на купувача
 About Industrial Property
 Inventions and Utility Models
 Industrial Design
 Marks
 Geographical indications
 New Plant Varieties and Animal Breeds
 Topography of Integrated Circuits
 Legislation
 Databases
 Publications
 Information Services
 Patent Library
 Bulgarian Industrial Property Network
 News
 Updates
 Projects
 Anticorruption
ПРОТОКОЛИ ЗА НЕПОЛУЧЕНА КОРЕСПОНДЕНЦИЯ
Поредна инициатива на Патентното ведомство в подкрепа на МСП Print
            Председателят на Патентно ведомство Костадин Манев откри днес, 12 февруари 2010 г., семинара за малки и средни предприятия, организиран в изпълнение на грантовия договор по проекта IPeuropAware - Повишаване на осведомеността и прилагане на правата върху интелектуална собственост с насоченост към малките и средните предприятия (IP Awareness and Enforcement Modular Based Actions for SMEs) 2007-2010. Съорганизатори на събитието са Европейската комисия и Фондация „Приложни изследвания и комуникации”.

ipeuropeaware4ipeuropeaware2             Костадин Манев приветства участниците и подчерта, че инициативата по договора е изключително полезна и ценна за българския бизнес. Той изтъкна полезността на представените на семинара специализирани наръчници за постигане на добри икономически резултати и запозна накратко присъстващите с темите на семинара.
            Сред участниците бяха представители на малки и средни предприятия от мебелната, кожарската, обувната и текстилната индустрии, както и представители от браншовите организации за тези индустрии, университети, разработващи теми от същите области, неправителствени организации.
            Агнешка Туринска, координатор на проекта и представител на Университета в Аликанте, представи като цяло четирите специализирани наръчника, разработени съвместно с националните ведомства на държавите – членки на ЕС, Университета в Аликанте, Испания, и Европейската комисия. Тя разясни детайли от работата по набиране на информацията, проведените проучвания сред посочените браншове, обърна внимание на полезното съдържание, отнасящо се както до страни от ЕС, така и до държави с големи пазари като Китай, Русия, САЩ и др. Наръчниците съдържат информация относно начините на закрила на обектите на интелектуална собственост, както и начините за борба с нарушенията на правата върху тях.
            Цанка Петкова, държавен експерт в Патентно ведомство, представи предоставяните услуги за обществеността, като наблегна на интернет възможностите за получаване на различна информация по дейностите на Ведомството и за извършване на справки от бизнеса по интересуващи го въпроси от областта на индустриалната собственост. Тя запозна аудиторията и с разработената в рамките на проекта интернет страница Innovaccess, нейната структура и информацията, която е достъпна чрез нея.
            Вили Рашков, началник сектро в Патентно ведомство, говори за нарушенията върху обекти на интелектуалната собственост. Той представи накратко дейността на Ведомството в тази област и разказа интересни случаи от пракитката на борбата с нарушенията.Аудиторията бе запозната и с Европейската мрежа за предприемачество EEN.
            Саймън Чийтам, ръководител на проекта на Европейската комисия и Европейското патентно ведомство IPR China Helpdesk, направи преглед на ситуацията, проблемите, предизвикателствата пред европейските малки и средни предприятия в областта на интелектуалната собственост в Китай.
            Председателят на Национално сдружение за малък и среден бизнес Елеонора Алексова обобщи проблемите на българските малки и средни предприятия, свързани с интелектуалната собственост.

ipeuropaware1ipeuropeaware3
 
< Prev   Next >

E-SERVICES

USEFUL INFORMATION
Tariffs
Official Forms of the Patent Office
Announcments
FAQ
Industrial Property Representatives
Intellectual Property Representatives
Jobs at the Patent Office
SMEs
Home : Contact Us : Site Map : Useful Links : FAQ : Bank Account