CONTACTS
SITE MAPSITE MAP
USEFUL LINKSUSEFUL LINKS
BANK ACCOUNTBANK ACCOUNT
SEARCH
 About us
 Профил на купувача
 About Industrial Property
 Inventions and Utility Models
 Industrial Design
 Marks
 Geographical indications
 New Plant Varieties and Animal Breeds
 Topography of Integrated Circuits
 Legislation
 Databases
 Publications
 Information Services
 Patent Library
 Bulgarian Industrial Property Network
 News
 Updates
 Projects
 Anticorruption
ПРОТОКОЛИ ЗА НЕПОЛУЧЕНА КОРЕСПОНДЕНЦИЯ
26 април - Световен ден на интелектуалната собственост Print
            През тази година за девети пореден път по света ще бъде отбелязан Световният ден на интелектуалната собственост. През 2000г. страните членки на Световната организация за интелектуална собственост /СОИС/ решиха  26 април – денят на подписването на Конвенцията, с която е основана Организацията, да бъде провъзгласен за Световен ден на интелектуалната собственост.

 

            Всяка година генералният директор на СОИС прави обръщение по този повод, а празникът се отбелязва по цял свят с провеждането на мероприятия, посветени на повишаване на разбирането от страна на обществеността на значението на интелектуалната собственост в съвременния свят, нейното ежедневно присъствие в живота на човека, не само чрез музиката и изкуствата, но и като продукти и технологични иновации, които са неразделна част от съвременния живот.            През тази година фокусът на честването на Световния ден на интелектуалната собственост е поставен върху популяризирането на „зелените” иновации като ключ към сигурно бъдеще. В специално  он-лайн издание, което може да бъде прочетено на адрес http://www.wipo.int/wipo_magazine/en/2009/02/, списанието на СОИС представя множество публикации на тема климатичните промени и "зелените" иновации. “Развитието и разпространението на технологически средства за борба с климатичните промени са ключът към преустановяването на изчерпването на природните ресурси. Силата на човешката изобретателност е нашата единствена надежда за съхранението на крехкото равновесие между нас и околната среда” – се казва в обръщението на Франсис Гъри, генерален директор на СОИС.

            Патентно ведомство на Република България отбелязва празника тази година с провеждането през април на Седмици на Патентното ведомство и индустриалната собственост в Русенския университет "Ангел Кънчев" и в  Бургаския университет “Проф. Д-р Асен Златаров” и в общините Русе и Бургас. Те са част от инициативата на Патентно ведомство за популяризиране на системата на инудстриалната собственост сред академичните среди и представителите на местния бизнес и центровете за трансфер на технологии. Специален акцент в прогамата на седмиците представляват марката и дизайна на Общността. На разположение на участниците са и консултантски щандове, предоставящи информация по въпросите на марката и дизайна на Общността, дейността на Патентно ведомство, и на университета-домакин и съответния информационно-консултативен център по индустриална собственост към университета.

 
< Prev   Next >

E-SERVICES

USEFUL INFORMATION
Tariffs
Official Forms of the Patent Office
Announcments
FAQ
Industrial Property Representatives
Intellectual Property Representatives
Jobs at the Patent Office
SMEs
Home : Contact Us : Site Map : Useful Links : FAQ : Bank Account