CONTACTS
SITE MAPSITE MAP
USEFUL LINKSUSEFUL LINKS
BANK ACCOUNTBANK ACCOUNT
SEARCH
 About us
 Профил на купувача
 About Industrial Property
 Inventions and Utility Models
 Industrial Design
 Marks
 Geographical indications
 New Plant Varieties and Animal Breeds
 Topography of Integrated Circuits
 Legislation
 Databases
 Publications
 Information Services
 Patent Library
 Bulgarian Industrial Property Network
 News
 Updates
 Projects
 Anticorruption
ПРОТОКОЛИ ЗА НЕПОЛУЧЕНА КОРЕСПОНДЕНЦИЯ
Обявени са номинациите за Европейски изобретател на годината 2009 Print

 

            На 28 април 2009 г. в Прага, в рамките на Европейския патентен форум/PATINNOVA 2009, за четвърта поредна година ще се проведе церемонията по връчване на нагарадите “Европейски изобретател на годината”.
            Европейското патентно ведомство (ЕПВ) и Европейската комисия (ЕК) обявиха 12-те номинирани за 2009 г., които се състезават в четири категории – промишленост, малки и средни предприятия/научни изследвания, неевропейски държави и цялостна изобретателска дейност.
            Доминиращи при номинациите за тази година са областите енергетика, околна среда и здравеопазване. Патентованите иновации на номинираните от международно жури изобретатели са фокусирани върху борбата с болестите, използването на нови енергийни източници, по-добрите  процедури за сигурност, разработката на нови концепции за мобилност. Всички номинирани изобретения са в духа на наградите „Европейски изобретател на годината”, които символизират силата на човешкото творчество като основа за технически, икономически и социален прогрес.
            Сред номинираните е Адолф Гьотцбергер (категория: цялостна изобретателска дейност), считан за баща на търговското използване на слънчевата енергия. Без японския инженер Шоичи Сасаки (категория: неевропейски държави) на пазара все още нямаше да има хибридни коли с мощни и дълготрайни акумулатори. Икинг Зоу (категория: неевропейски държави), чието билково лекарство се счита за най-ефективното средство срещу малария, е първият номиниран китайски учен. Британецът Джон Догман (категория: малки и средни предприятия/научни изследвания) използва особеностите на човешкото око, за да изобрети надеждна процедура за разпознаване на базата на сложен алгоритъм, допринесла за подобряване сигурността в целия свят. Друг британски изобретател, Фиона Феърхърст (категория: промишленост), направи революция в плувния спорт със своя бански костюм "fastskin" (бърза кожа – б.пр.), разработен по подобие на  кожата на акула.Другите номинирани са Раул Париенти (Франция) за неговия помощник за четене за незрящи Top-Braille”; Мария-Регина Кула (Германия) за използването на ензим като катализатор за по-екологични методи в химическата промишленост; Брайън Друкър (САЩ) и Юрг Цимерман (Швейцария) за изобретяването на ново лекарство срещу хронична миелоидна левкемия; холандските изобретатели Хендрикус Майер и Хюбърт ден Хартог за енергоспестяваща пещ за производство на чугун; Жозеф Льомер (Франция) за енергийно ефективен топлообменник; Бартоломей Янек (Словакия) за редуцираща зъбна предавка, установила нови стандарти в роботиката; и МарионФранкРуди (САЩ) за амортисьорна система за спортни обувки.
 
< Prev   Next >

E-SERVICES

USEFUL INFORMATION
Tariffs
Official Forms of the Patent Office
Announcments
FAQ
Industrial Property Representatives
Intellectual Property Representatives
Jobs at the Patent Office
SMEs
Home : Contact Us : Site Map : Useful Links : FAQ : Bank Account