CONTACTS
SITE MAPSITE MAP
USEFUL LINKSUSEFUL LINKS
BANK ACCOUNTBANK ACCOUNT
SEARCH
 About us
 Профил на купувача
 About Industrial Property
 Inventions and Utility Models
 Industrial Design
 Marks
 Geographical indications
 New Plant Varieties and Animal Breeds
 Topography of Integrated Circuits
 Legislation
 Databases
 Publications
 Information Services
 Patent Library
 Bulgarian Industrial Property Network
 News
 Updates
 Projects
 Anticorruption
ПРОТОКОЛИ ЗА НЕПОЛУЧЕНА КОРЕСПОНДЕНЦИЯ
Ангела Меркел и Гюнтер Ферхойген участваха в Европейския патентен форум и конференцията ПАТИНОВА 07 Print

            На приключилия на 19 април 2007 г. в Мюнхен Европейски патентен форум участие взеха повече от 400 души, работещи в сферата на политиката, индустрията и системата на индустриалната собственост. Проведени бяха многобройни дискусии на тема бъдещето на европейската патентна система. Представени бяха резултатите от тригодишната работа по проекта, който имаше за цел да представи визия за възможните пътища за развитие на патентната система за периода до 2025 г. и за това как трябва да се развива европейската патентна система, за да се подготви за предстоящите предизвикателства.

            В заключителното си изказване на Форума президентът на Европейското патентно ведомство, проф. Ален Помпиду, символично връчи изследването „Сценарии за бъдещето” на Алисън Бримлоу, която ще поеме поста от юли, т.г. Разработката е резултат от няколко работни срещи и дискусии за бъдещето на европейската патентна система.

            Европейското патентно ведомство и Европейската комисия бяха домакини и на конференцията ПАТИННОВА 07, която имаше за цел да повиши обществената осведоменост по въпросите на правата върху индустриалната собственост със специален фокус върху малките и средните предприятия в Европа.
            Сред изтъкнатите гости бяха и Ангела Меркел, канцлер на Германия и в момента председател на Европейския съюз, и Гюнтер Ферхойген, заместник-председател на ЕК и европейски комисар, които призоваха за бързи реформи в европейската патентна система и подчертаха, че пътят, по който те могат да бъдат осъществени, е въвеждането на патент на Общността, намаляването на патентните разходи и създаването на европейска правна институция по патентните въпроси.

            В речта си  Ангела Меркел, която превърна иновациите в една от ключовите теми на германското председателство на ЕС, подчерта, че популяризирането на иновациите и патентната защита са двете ключови предизвикателства за Европа. Същевременно тя обърна внимание на важността на качеството на европейските патенти, което трябва да бъде съхранено, въпреки увеличаващия се брой на подадените заявки.
            „Ние толкова се гордеем с многообразието в Европа, но патентът на Общността е една от точките, където то би могло да бъде малко намалено”, каза Меркел и добави, че основното предизвикателство е системата да стане „стандартизирана, по-лесно достъпна и юридически сигурна”. Г-жа Меркел изрази надежда, че Лондонското споразумение ще бъде подписано в близко време, с което биха могли да бъдат редуцирани разходите за превод, възлизащите към момента на 40% от разходите за патент. Тя изрази също и подкрепата си и за Европейското споразумение за правоприлагане при патентите /EPLA/ като каза: „Там където има воля, има и път.”

            В своето изказване Гюнтер Ферхойген заяви, че ЕС би могъл да има патент на Общността към 2012 г. Защитата на интелектуалната собственост в Европа е недостатъчна в момента, за да осигури необходимия стимул за иновациите, от които Европа се нуждае изключително много. Той подчерта, че малките и средните предприятия, които възлизат на около 90% от около 24 милиона фирми в ЕС изразходват по една патентна заявка средно около 11 пъти повече от колегите си в САЩ и Япония. Ферхойген каза, че оптимизмът му за близките пет години идва от изказването на президента на ЕПВ Ален Помпиду, дадено на пресконференция предния ден, в което е заявил възможността Франция да ратифицира Лондонското споразумение от 2000г.

            Очаква се въпросът за създаването на обща /разширена/ система на патентна защита на ЕС да бъде обсъден и през следващата седмица от министрите за конкуренцията от страните членки на ЕС, които ще се срещнат през следващата седмица във Вюрцбург, Германия.

 По матeриали от ЕПВ и EUObzerver
 
< Prev   Next >

E-SERVICES

USEFUL INFORMATION
Tariffs
Official Forms of the Patent Office
Announcments
FAQ
Industrial Property Representatives
Intellectual Property Representatives
Jobs at the Patent Office
SMEs
Home : Contact Us : Site Map : Useful Links : FAQ : Bank Account